De woontrends van 2016 overzee

woontrends 2016Woontrends 2016, midden in de zomer van 2015?? Het lijkt nog ver weg, maar nog even en wonen is weer helemaal actueel. Het is nu weliswaar nog volop zomer, over een paar maanden zitten we weer bij de open haard om bij te komen van een herfstwandeling door de bossen en willen we dat ons huis gezellig en smaakvol is ingericht. En dan is 2016 natuurlijk ook niet meer zo ver weg. Dat geldt niet alleen voor Europa, ook in de Verenigde Staten zijn ze al volop bezig met de woontrends voor 2016.

Macala Wright schrijft als marketing expert niet alleen over haar vak, maar ook over haar interesses, één ervan is interieurstyling. Ze bezocht de “Dwell on Design conference” waar de nieuwste woontrends van de VS worden getoond en maakte een video over haar bevindingen. Leuk om te zien is dat de trends in Amerika helemaal niet zo gek veel afwijken van de trends op het gebied van wonen, lifestyle en interieurarchitectuur in Europa. Aan de hand van de soms vreselijk oubollige interieurs die we in veel Amerikaanse televisieprogramma’s en films te zien krijgen zou je denken dat ze daar flink achter lopen qua interieurdesign maar dat is natuurlijk niet zo, zoals je in onderstaande video kunt zien:

Laten we haar samenvatting van de woontrends voor 2016 zoals ze die samenvatte even (vrij) vertalen:

Van state-of-the art keuken tot domotica, geprefabriceerde modulaire woningen tot Airstream trailers, de Dwell on Design conferentie was dit jaar een absolute must om te bezoeken. Alles vanaf de laatste domotica technologieën tot de laatste innovaties op het gebied van de productie van stoffen kon je zien op de bijna 60.000 m² aan beursvloer van dit evenement, dat dit jaar bovendien ook zijn 10e verjaardag vierde.  Voor wat er nog resteert van 2015 en daarna zijn dit de trends die we de komende tijd in de speciaalzaken en showrooms tegen zullen komen:

Woontrend Nr. 1: Van buiten naar binnen

Van het inrichten van kleine appartementen met veel groen en planten tot het ombouwen van achtertuinen tot glamping avonturen, consumenten zullen experimenteren met de manier waarop zij de natuur in ieder aspect van hun woning terug willen laten komen. HGTV’s David Bromstad legt uit dat dit betekent dat consumenten meubelen zullen kopen die zij zowel binnen als buiten kunnen gebruiken. In termen van interieurinrichting vertelt lifestyle expert Justina Blakeney dat muurdecoraties, accessoires en andere spullen die op planten en natuur zijn gebaseerd, gewilde items zullen zijn.

Woontrend Nr. 2: Ambachtelijke producten

Van kwastjes en manden tot macramé en haakwerkjes, alles wat geweven en geknoopt is, is in. Om dit te illustreren adviseert lifestyle expert Justina Blakeney consumenten om zich te laten inspireren door wat zij in hun directe omgeving vinden. Artistiek adviseur Nate Berkus van LG Studio spoort consumenten aan om zowel producten te kopen die lokaal worden geproduceerd als spullen die in verre landen worden gemaakt. Berkus vindt ook dat consumenten niet bang moeten zijn om vintage en ambachtelijke spullen te mixen met moderne, in grote aantallen geproduceerde artikelen. Consumenten zouden zich bijvoorbeeld niet moeten laten weerhouden om een Mongoolse wollen poef en Marokkaanse vloerkleed te combineren met een moderne trendy salontafel.

Woontrend Nr. 3: Mineralen zijn in

Waar eerder gepolijste natuurstenen helemaal in waren, gaat de trend nu meer natuurlijk worden. Vazen en schalen van pyriet en grote stukken kwartssteen worden gebruikt om allerhande ruwe, ongepolijste stukken steen als decoratie op tafel te zetten.

Woontrend Nr. 4: Geometrische tegels

Decoratieve tegelwanden zijn al een tijdje populair. De designers verwachten dat consumenten hierin steeds meer geometrische patronen, die iets met beweging uitdrukken, zullen verwerken. Cement en hout zullen hierin ook een belangrijke rol gaan spelen. En of het nu een tegelwand boven het aanrecht is, een tegelvloer met een mooi patroon of een werkblad, geometrie is in opkomst.

Woontrend Nr. 5: Mix metallic kleuren en metalen

De jaren ’50 en ’70 zijn momenteel populaire modetrends, en dit wordt gevolgd in de woontrends voor 2016. Elementen uit de mode van midden vorige eeuw zoals geel koper, goud en metallic tinten zijn razend populair. Wees dus voorbereid om een stukje retro in huis te krijgen.

Woontrend Nr. 6:  Duurzaam

Van het schuim in onze bankstellen tot de funderingen van prefab woningen, voorzitten Michela Abrams merkt op dat duurzaamheid momenteel de basis is van alles wat er momenteel wordt geproduceerd. Recyclen, hergebruiken, ergens een nieuwe bestemming of toepassing voor vinden zijn allemaal aspecten die de consument mee neemt in zijn keuze om iets voor in huis te kopen.

Bron: Macala Wright

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *