Woontrends 2016: natuurlijke vormen, kleuren en materialen

organische vormen woontrends designEen tijd geleden schreven we al uitgebreid over de woontrends voor dit jaar, en over ‘de’ kleur voor 2016, okergoud. Aanvullend schrijven we nu over een aantal aspecten uit de woontrends 2016, waarbij we die nader belichten en er ook wat voorbeelden van laten zien.

Een van de dingen die in de woontrends voor 2016 worden genoemd is het gebruik van natuurlijke vormen, kleuren en materialen. Omdat de economische recessie op zijn eind loopt en de mensen allemaal weer wat optimistischer worden, worden ook de kleuren weer wat vrolijker. In de woontrends zien we daarom vooral lichte, zachte en frisse tinten terug. Samen met die natuurlijke vormen en materialen geeft dat een vrolijk, zacht en luchtig geheel, zeker als je die vormen, materialen en kleuren goed met elkaar combineert. In dit artikel lichten we het één en ander toe, laten we een aantal mogelijkheden zien en zie je ook dat heel veel  producten uit onze webshop er mooi bij passen.

Organische vormen

organische natuurlijke vormen interieurtrendsBij die “natuurlijke vormen” kun je natuurlijk aan van alles en nog wat denken. Een grillig gevormde tak is net zo natuurlijk gevormd als een ronde kiezelsteen. Onder het ‘natuurlijke’ verstaan we in dit geval toch echt de meer ronde, organische vormen. De eieren in bovenstaande foto zijn daar een mooi voorbeeld van.

Natuurlijke materialen

woontrends natuurlijk materiaalOok hier kun je aan van alles denken. Van water tot gras of diamant, het is allemaal even natuurlijk. Bij de woontrends van 2016 gaat het enerzijds om het gebruik van planten, maar anderzijds ook om het gebruik van natuurlijke materialen voor gebruiksvoorwerpen. Zo mogen vazen duidelijk van klei zijn gemaakt, siervoorwerpen zijn bijvoorbeeld vervaardigd uit steen en bij een meubelstuk mag je duidelijk zien dat het daadwerkelijk van hout is gemaakt. De foto van dit schaaltje laat mooi zien hoe puur en mooi een product, dat gemaakt is van natuurlijke materialen, kan zijn. Uiteraard kun je de ‘harde’ materialen zoals steen, klei en hout prachtig aanvullen met ‘zachte’ materialen zoals wol, linnen, raffia en katoen. Zet die indrukwekkende aardewerk vaas daarom rustig op een linnen kleedje.

Lichte, vrolijke, zachte en natuurlijke kleuren

woontrends natuurlijke kleurenDit is natuurlijk al een vrij goede omschrijving. Het gaat beter met de economie en de zachte tinten die al wat langer in de woontrends voorkomen zijn daarom wat vrolijker. Een foto van bloemen illustreert prachtig wat we daarbij bedoelen.

En hoe moet ik dat nu toepassen?

natuurlijke materialen vormen interieurNou, eigenlijk is dat heel makkelijk. Gewoon doen! Uiteraard met het nodige beleid en goed gedoseerd. Maar alles wat natuurlijk en organisch is, laat zich namelijk heel makkelijk combineren. Verder hoeven de dingen die je gebruikt, niet én organische gevormd én van natuurlijke materialen en kleuren te zijn. Als maar minimaal één van deze zaken aanwezig is, kom je al een heel eind. En soms kun je ze ook nog een beetje aanpassen. Als je een wollen deken oprolt, krijgt die bijvoorbeeld opeens een organische vorm. Een donkere vaas kun je ‘licht’ maken door er vrolijk gekleurde bloemen in te doen en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Hierboven zie je wat je heel eenvoudige dingen kunt bereiken. Een rechthoekig maar mooi houten wandmeubel, met daarop een zowel mooie, organisch gevormde vaas en een vrolijk gekleurde glazen vaas en het ziet er al heel anders uit. Zie je ook onze witte design barkruk op de achtergrond, en hoe mooi dit allemaal bij elkaar past?

Ook als je niet al te veel kleuren wilt gebruiken kun je alle kanten op. Als je wat neutrale, maar mooi gevormde bloempotten combineert met wat mooie planten krijg je dit resultaat, waarbij je ook meteen met een andere trend, namelijk het in huis halen van buiten, toepast:

woontrend 2016 natuurlijk buiten naar binnen

Die vrolijke, lichte kleuren kun je heel gedoseerd toepassen. Hier zie je een basic maar ook heel natuurlijk gevormde vaas van glas -dat altijd een mooie pure uitstraling geeft- met daaronder een subtiel lila gekleurd kleedje dat het geheel opvrolijkt:

woontrend 2016 natuurlijk materiaal

Wij wensen je veel succes met inrichten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *