Ben je dat donkere, sombere interieur beu? Kies voor kleur in huis!

Nieuwe kleuren voor je interieurHet is velen van ons overkomen, de afgelopen weken. Vroeg je bed uit, om in het donker en door de stromende regen naar je werk te rijden. Als je je werk hebt gedaan weer in het donker terug. Thuis staat de kerstboom al, en branden er allerlei lichtjes en kaarsen. Sfeervol? Absoluut. Maar misschien heb je er ook behoefte aan om iets te zien waar je écht vrolijk van wordt? Overweeg dan eens om wat meer kleur in je interieur aan te brengen. Weg met dat sombere gedoe!

Kleur bekennen

Natuurlijk hebben de meeste interieurs wel wat verschillende kleuren. Maar meestal is de basiskleur een bruintint en borduren we daar op voort. Het resultaat is dat ons interieur is opgeleukt door een schakering van bruintinten en bijpassende warme kleuren. Ja, dat heet harmonieus. Inderdaad. Maar is het ook iets waar je blij van wordt als je na een vermoeiende werkdag thuis komt? We hebben al eerder geschreven dat je met herfsttinten al heel veel keus hebt uit vrolijke en natuurlijke tinten, maar het kan nog veel vrolijker en uitbundiger dan je zou denken. Als je dat goed doseert heb je evengoed nog steeds een interieur dat qua kleur en sfeer bij je past, en waar je je veilig en prettig bij voelt. Maar je zult uiteraard wel even moeten zoeken naar een kleurencombinatie, of mooier gezegd: kleurenpalet, die én goed bij jou past, én aansluit op jouw smaak én waar jij, en je gezinsleden, veel energie van krijgt.

Op zoek naar jouw eigen kleurenpalet

Als je gaat zoeken naar een bij jou passend kleurenpalet, zou het goed kunnen dat je een meubelzaak binnenstapt. Dat is logisch. Maar let dan op dat je niet meteen gaat kijken naar kleuren die aansluiten bij je bestaande interieur. Het is uiteraard een heel natuurlijke reflex, om zo “veilig” iets zogenaamd nieuws uit te gaan zoeken, maar dat is dus niet de bedoeling. Het is daarom vaak handiger om een verf- en behangspeciaalzaak zoals een Decorette of iets dergelijks binnen te stappen. En het leuke is, dat je daar meteen temidden van al die kleuren staat en aan den lijve ervaart wat kleur met je kan doen. Laat het lekker over je heen komen, en kies een paar kleurenstaaltjes op grond van deze argumenten: deze vind ik écht mooi, hier krijg ik energie van, hier word ik vrolijk van. Uiteraard is het daarna zaak om er een mooie combinatie van te maken, waar het personeel van die verf- en behangspeciaalzaak je prima bij kan helpen. Ze zullen dit graag voor je doen, in de wetenschap dat als je behang, verf of raambekleding voor je nieuwe interieur nodig hebt, je dat hoogstwaarschijnlijk wel bij hun zult kopen.

En nu de uitvoering

Ja, nu komt de volgende uitdaging. Hoe ga je die kleuren in je nieuwe interieur verwerken? Daar zijn uiteraard de nodige praktische obstakels en uitdagingen. Die verschillen enorm dus we noemen alleen een paar voorbeelden hoe je sommige dingen kunt aanpakken.

Donkerbruine wandmeubels en eethoeken

Ja, die eikenhouten servieskasten en dergelijke, die zijn min of meer berucht. Eerst staan ze op Marktplaats voor een bepaald bedrag, en niet veel later bij “gratis af te halen”. Er zijn andere mogelijkheden: ontvetten, schuren en schilderen. Dat kost wat moeite en tijd, maar dan kun je die kast ook zo maken dat hij precies naar je zin is. Zorg dat je hem wel goed strak maakt. Als je te veel houtnerf en oneffenheden door de lak heen ziet, zul je er later spijt van hebben dat je er niet iets meer je best op hebt gedaan. En welke kleur kies je dan? Dat hangt er natuurlijk van af. Zolang het maar neutraal is, of matched met jouw kleurenpalet. Als je maar van die “foute” kleur af bent, toch?

De eetkamerstoelen

Klopt, door de vorm en de aanwezigheid van eventuele bekleding zijn die stoelen lastig om te schuren en te schilderen, en ze zo in een andere kleur te krijgen. Nu zijn die stoelen niet de grootste investering, je zou eens naar nieuwe stoelen kunnen kijken. Er zijn genoeg mooie, betaalbare stoeltjes te koop.

En moeten alle meubels in die nieuwe kleuren?

Dat hangt ook af van de kleuren van de meubels. Als je bijvoorbeeld een bankstel in een heel neutrale kleur hebt, kun je er met plaids en kussens ook iets van maken dat helemaal bij je nieuwe kleuren past. De combinatie van kussentjes en gordijnen in bijpassende kleuren werkt heel goed omdat die kleuren dan op meerdere plekken terugkomen.

Ik wil mijn parketvloer houden

Dat is niet zo gek. In hoeverre kun je het oplossen met wat kleden? Of zou het de moeite waard zijn om de vloer eens te (laten) schuren? Wie weet is de kleur van het hout dan anders. En anders is er nog de mogelijkheid om de vloer in een lichtere of donkerdere kleur te laten lakken. Een ervaren parketspecialist kan je hierin goed adviseren.

Vergeet de accessoires niet

Zoals je op bovenstaande foto kunt zien, is er ook heel veel te realiseren middels kussens en accessoires. Die spullen hoeven niet altijd nieuw te zijn. Kussens kun je ook voorzien van een nieuw hoes, leuke accessoires vind je ook op de rommelmarkt of outlets, en er is ook nog zoiets als verf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *