Een industriële inrichting, hoe doe je dat?

Industrieel interieur tipsEen industriële inrichting is de laatste tijd mateloos populair geworden. Met name de wat jongere mensen vinden zo’n industriële look het summum voor hun interieur. Maar voordat je je interieur zover hebt ingericht dat het én industrieel mag worden genoemd, én ook helemaal bij jouw persoonlijke stijl past en ook nog eens helemaal naar je zin is, dan ben je natuurlijk wel even bezig.

Op zich is het niet zo moeilijk om je interieur zo in te richten, het grootste probleem is eigenlijk dat er zo ontzettend veel keus is. Het voordeel van een industrieel interieur: je kunt eindeloos eindeloos combineren met van alles en nog wat. Meubels, woonaccessoires, materialen, kleuren en structuren, wat  je maar wilt. Dat geeft je veel mogelijkheden, en misschien wel meer dan je lief is. Wij helpen je daarom een beetje op weg met een aantal tips.

Alles opnieuw inrichten, of alleen aanpassen?

De één zal het heel rigoureus aan gaan pakken en het hele interieur opnieuw in gaan richten. Anderen zullen, om welke reden dan ook, misschien liever eerst kijken welke dingen in het interieur nog geschikt zijn. Hergebruik is niet alleen iets dat bij het huidige tijdsbeeld past, het hergebruik van oude spulletjes past ook prima bij een industrieel interieur.

Modern, tijdloos of vintage

Ook een industrieel interieur laat elementen uit een bepaalde periode zien. Als je dat niet doet en alles door elkaar mixt, heb je kans dat je kamer er niet zo uit gaat zien als je zou willen. Dat komt omdat de elementen elkaar moeten versterken. Hoe beter ze bij elkaar passen, hoe sterker het effect wordt. Een voorbeeld: als je een stoeltje uit begin vorige eeuw, zoals de Barcelona, tegen een moderne betonlook muur aanzet oogt het weliswaar wel industrieel, maar één geheel vormt het dan niet.

Je zult dus wat keuze moeten maken. Neem hier gerust de tijd voor, want dit is in verre mate bepalend voor de uiteindelijke sfeer in inrichting van je kamer. Uiteindelijk wil je toch een interieur dat duidelijk in één bepaalde stijl is ingericht.

Kleuren

Natuurlijk heb je al eerder nagedacht over de kleuren, en welke je het liefst zou willen gebruiken. Een industrieel interieur kun je eigenlijk inrichten en decoreren in ieder kleur die je maar zou willen. Om het niet helemaal een allegaartje te laten worden, kun je daarom het beste een kleurenpalet samenstellen. Kies een aantal kleuren die je echt in je interieur terug wilt zien en stel daarbij ook een setje kleuren samen die er goed bij passen. Dat geeft je wat meer richtlijnen en houvast bij het uitzoeken van meubilair, vloerbedekkking en decoratie.

Overdaad schaadt

Het is een bekend gezegde. Een industriële inrichting komt het best tot zijn recht als je de ruimte niet al te vol maakt. Kies liever voor een paar mooie dingen waarmee het industriële effect het sterkst tot uiting komt, dan dat je de hele ruimte vol stapelt. Natuurlijk kun je de boel aankleden met de nodige bijpassende woonaccessoires, maar die moet je vooral als ‘extra’ beschouwen. De basis zit hem echt in het design van de meubels en decoratie zoals de wanden, vloer en raamdecoratie.

Maak het áf

Als je je kamer een echte industriële sfeer wilt geven, moet je die stijl ook goed doorzetten. Uiteraard zal het budget daar een rol in spelen maar dan kun je misschien beter nog even door sparen. Een industriële inrichting die maar half ‘af’ is, ziet er vaak vooral als een soort van rommeltje uit, en dat zou toch zonde zijn, nietwaar?

Zorg dat je daarom, als het even kan, de basis in één keer goed maakt. De bekende puntjes op de i in de vorm van accessoires en extra aankleding kun je later nog doen, als de basis van je nieuwe inrichting in ieder geval maar staat.

Continu verbeteren

Het leuke van zo’n industrieel interieur is is dat je altijd weer dingen ziet die je er aan toe wilt voegen, of wilt verbeteren. Doe dat ook vooral, zolang je het maar niet te vol maakt en één bepaalde stijl aanhoudt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *