Tips voor een betaalbaar industrieel interieur

industrieel design goedkoop  tipsWie zijn woning een industrieel interieur wil geven, kan wel eens schrikken van wat dat allemaal kost. Dat hoeft niet per se, als we onze inventiviteit en creativiteit maar zo goed mogelijk benutten. Uiteraard kunnen we daarmee geen ruimtelijke loftwoning maken van een eenvoudig huurappartementje, maar we komen wat de inrichting en afwerking betreft natuurlijk wel net zo industrieel maken als we maar willen.

Muren in beton of baksteen

Voor een echt industrieel design willen we het liefst wanden die op kaal beton of baksteen lijken. Beton kunnen we niet zomaar namaken door de muur grijs te verven. Beton heeft namelijk een structuur, die ongetwijfeld anders is dan de aanwezige structuur van de muur. De luchtbelletjes (“pulletjes”) kunnen we niet imiteren, maar de zanderige structuur wel als we onze verf mengen met wat fijn metselzand. Het beste is het zand dat ook voor structuurverf wordt gebruikt. De betere verfwinkel helpt ons daarmee op weg.

Als we toevallig steenstrips hebben zullen we ook die een wat ouder en verweerder uiterlijk moeten geven. Dat kan door de muur hier en daar te voorzien van wat vegen en vlekken, en dat weer af te werken met een matte transparante afwerklaag.

Metalen accenten

Om nog wat meer industriële effecten aan te brengen, kunnen we bewust wat blank metalen accenten aanbrengen. Voor het ophangen van de gordijnen kunnen we bijvoorbeeld een CV-buis gebruiken. Dat staat meteen heel anders en is absoluut niet duur. Schakelaars en contactdozen kunnen we schilderen of spuiten in staalgrijs (RAL 9007, niet het lichtere 9006). Die verf kunnen we ook gebruiken om wat spulletjes die we op de rommelmarkt hebben gescoord in de gewenste kleur te maken.

Verweerd hout

Om die echte oude sfeer te verkrijgen, moeten we ervoor zorgen dat we ook het hout ouder laten lijken. Blank gelakt hout kunnen we te lijf gaan met schuurpapier, staalwol en staalborstel. De randen en hoeken mogen duidelijk afgesleten zijn, de oppervlaktes wat mat en vlekkerig. Daarna afwerken met matte vernis en je weet niet wat je ziet.

Hout dat in de kleurlak is afgewerkt, kunnen we op zich ook zo behandelen, waarbij het natuurlijk wel belangrijk is dat de kleur ook goed bij de industriële sfeer past. Zo niet, dan lakken we het hout eerst in een geschikte kleur, laten de lak echt goed uitharden en behandelen het daarna weer als boven. Wie handig is met verfeffecten kan het hout ook in de passende kleur “sponzen” of iets dergelijks. Er zijn in de bibliotheek talloze boeken over dergelijke decoraties te leen.

“Verweerde” woonaccessoires

Wie zijn of haar woonaccessoires te nieuw en netjes vindt ogen en ze een oudere, verweerde look wil geven zou ze kunnen matteren met staalwol en ze daarna te vernissen met een matte vernis die is voorzien van een heel klein beetje modderkleurige pigment. Zo geef je ze een beetje een grauwsluier. Probeer dit natuurlijk niet meteen uit op je dierbaarste spulletjes, het kost wat geëxperimenteer voordat je het gewenste effect zult verkrijgen.

Je eigen accenten

Je kunt je interieur natuurlijk ook nog veel persoonlijker maken door je eigen accenten aan te brengen. Er zijn mensen die een muur voorzien van een paneel van verzinkte of geschilderde golfplaat, of de eerder genoemde CV buizen ook gebruiken om verlichting aan op te hangen.

Een herkenbaar element uit de karakteristieke Amerikaanse loft interieurs is de opvallende metalen ventilatiebuis. Welnu, die is met wat zoeken ook wel tweedehands te koop. Om die buis nog een functie te geven kunnen we er bijvoorbeeld spotjes inbouwen, maar natuurlijk ook een ventilator. Zo kunnen we op een heel originele manier een soort van plafondventilator van maken. Let wel op een trillingsvrije ophanging, om ongewenste neveneffecten te voorkomen.

Om de deuren van je woning ouder te doen lijken, kun je ze natuurlijk vervangen door oude deuren. Dat is een heel gedoe, en vaak niet goedkoop. Er zijn bij de bouwmarkten ook strips te koop waarmee je paneeldeuren kunt imiteren. Als je de deuren daarna vrij “grof” afwerkt en voorziet van retro deurgrepen lijken ze ook meteen een heel stuk ouder.

Industrieel meubilair

Ook meubelstukken in een industriële retro-look hoeven niet duur te zijn. Wat betreft het voornaamste zitmeubilair vinden we dat het zitcomfort en de duurzaamheid niet ten koste van alles moeten gaan. Hiervoor kiezen we bij voorkeur gewoon nieuwe stoeltjes in een passende retro-look. Houten wandmeubels, tafels en kasten kunnen we zoals boven omschreven behandelen. Verder zijn die saaie, tweedehands bureaus die je overal voor een prikkie kunt kopen ideaal om lekker kaal te schuren, hier en daar te voorzien van een “verweerd” kleurtje naar wens om ze vervolgens te vernissen.

Je ziet het, met een beetje creatief en inventief denken kun je veel meer dan je denkt. Heb jij nog meer tips voor een betaalbaar industrieel interieur? Mail ze ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *