Zo maak je dat mooie retro interieur

retro behang stijlRetro betekent “terug van weggeweest”. Daarom zijn retro interieurs ook van alle tijden. En dat is ook het mooie van een retro interieur: als je nu je interieur inricht met accenten uit de jaren ’50, ’60 of ’70 dan is dat natuurlijk retro. En over 20 jaar is dat nog zo. Dat betekent dat je heel lang van je favoriete interieur kunt genieten, en het in de loop der jaren steeds een beetje kunt aanpassen, aanvullen en perfectioneren. Ideaal toch?

Maar hoe begin je nou met zo’n retro interieur? Wat maakt het tot zoiets? We noemen je een aantal elementen, die  duidelijk herkenbaar zijn.

Eenvoud

Ten eerste moet je er aan denken dat de interieurs halverwege de vorige eeuw een stuk eenvoudiger waren. Maak het dus niet te vol. Wil je dat wel doen, dan kun je beter een loft interieur kiezen. Verder waren interieurs in die tijd ook aardig kleurrijk. Meestal werden er warme, vrij intense kleuren gebruikt.

Designmeubilair

Dat is natuurlijk een inkopper voor de blog van een webwinkel in designmeubels, maar het is wel zo. Een setje karakteristieke retro stoeltjes stoelen zorgen meteen voor een paar heel duidelijke, karakteristieke retro elementen. En eigenlijk zou het zonder die meubeltjes ook niet echt sprake zijn van een retro interieur. Behalve een paar leuke designstoeltjes is het natuurlijk ook zaak om nog wat andere leuke meubelstukken neer te zetten. In die periode was teakhout heel populair, dus als je een paar leuke teakhouten wandmeubeltjes, tafeltjes en misschien ook een mooi dressoir op de kop kunt tikken, zou dat heel mooi zijn. Maak het niet te vol, zoals gezegd waren de huiskamoers in die tijd ook niet zo vol.

Behang

In de fifties, sixties en seventies waren we gek op vrolijk behang met een motiefje. Soms zelfs psychedelische motieven. Een kleurrijk behangetje met bijvoorbeeld paisley, of bloemen of abstracte, herhalende vormen past helemaal bij dat tijdperk. In die tijd waren rauhfaser, gestucte wanden en schrootjes ook populair, als je al dat behang te druk vindt.

Vloerbedekking

Dat geldt natuurlijk ook voor de vloeren. Niks geen laminaat. Een mooie houten vloer kan prima, maar een lekker oubollig tapijt of vloerkleed is natuurlijk top.

Planten

Wat in die tijd ook populair was, was een overvloed aan kamerplanten. Haal naar hartelust groen naar binnen. Uiteraard in bijpassende bloempotten. Het is niet gauw te veel dus leef je lekker uit.

Verlichting en accessoires

Op het gebied van lampen en accessoires is er gelukkig heel veel te vinden. In allerlei kleuren, vormen en stijlen. Ronde, ovale of kokervormige lampen zouden prima passen. Qua materiaal kan het alle kanten op, maar iets met glas en hout gaat bijna altijd wel goed. Qua accessoires is het ook leuk om eens te kijken naar serviesgoed uit die tijd. Een mooie ouderwets dienblad met wat kopjes en schoteltjes, dat je op een mooi bijzettafeltje zet, geeft heel mooi die sfeer weer. Verder kun je het interieur ook mooi aanvullen met kunstobjecten. Bijvoorkeur abstracte kunst met veel kleur past perfect en vrolijkt het interieur ook mooi op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *