Een tuin aanleggen bij je nieuwbouwhuis: hoe doe je dat?

nieuwbouwwoning inrichten tuinAls je verhuist naar een nieuwbouwwoning heb je aan de tuin een blanco canvas. Deze wordt normaal gesproken kaal opgeleverd, wat jou de kans geeft er precies van te maken wat jij wilt. Spannend! Benieuwd hoe je het creëren van een prachtige tuin aanpakt? Dat lees je hier.

Ontwerp je tuin

Stap één is het tuinontwerp. Hoe wil je in grote lijnen dat je tuin eruit komt te zien? Een groot terras, veel groen of veel ruimte om te spelen? Wil je graag hoogteverschillen in je tuin of misschien een vijver? Deze zaken leg je vast in het ontwerp. Dit kun je zelf doen door je tuin op schaal te tekenen. Op papier kun je de tuin vervolgens in gaan richten. Het tuinontwerp kun je ook uitbesteden aan een professional.

Planten aanleggen in je tuin

Ook voor de planten in je tuin moet je een plannetje maken. Planten wil je op elkaar afstemmen qua kleur en qua bloeiperiode. Het ziet er mooi uit wanneer de planten elkaar in bloei afwisselen. Zo heb je bijvoorbeeld niet de hele herfst lang een kale bedoening. Het is handig om planten beetje bij beetje toe te voegen in plaats van in één keer. Zo kun je kijken wat werkt en wat niet en kun je zien welke soort planten je nog mist. Voor de kleuren van de verschillende planten hoef je alleen naar je eigen smaak te luisteren. Vind je het leuk om een hoekje van de tuin te hebben met allemaal planten in geeltinten, of ga je liever voor een wilde tuin met alle kleuren van de regenboog?

Buitenshuis relaxen

Een tuin is er puur om van te genieten. Zorg dat het helemaal jouw plek wordt. Daar mag je al je creativiteit op los laten. Een hangmat in de tuin geeft jou misschien wel het ultieme zomergevoel. Een schommelstoel in een afgezonderd hoekje kan voor jou wellicht de perfecte plek zijn om te ontspannen en een boek te lezen. Of een tuinset onder een veranda vol fijne loungekussens en kleedjes, zodat je ook buiten hartje zomer kunt genieten van een kop koffie in de tuin. Iets gekker mag ook: wat dacht je van een jaren zeventig zitkuil in je achtertuin om met vrienden te kunnen ontspannen in de zomer? Waar je ook voor kiest, het is de moeite waard om te investeren in een tuin die jou een vakantiegevoel bezorgt.

Zonnestralen vangen

De ligging van je tuin is belangrijk voor het vangen van zonnestralen in je tuin. Houd er rekening mee wanneer de zon op bepaalde plekken in je tuin staat. Sommige planten hebben zon nodig, anderen willen graag permanent in de schaduw staan. Ook voor je terras is de zon van belang. Misschien wil je je terras bijvoorbeeld aanleggen op het westen zodat je in het zonnetje kun dineren in de zomer.

Uitzicht op je tuin

Vanuit je huis heb je zicht op je tuin, dus het is fijn als dit een prettig uitzicht is. Zorg ervoor dat er geen grote planten of een buitenkeuken zijn die je zicht blokkeren. Ook leuk is om je interieurstijl van binnen door te trekken naar buiten. Bijvoorbeeld door hetzelfde type meubelen op je terras te plaatsen als in je woonkamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *