Wit, nog steeds een prachtige basis om de ruimte lichter en ruimer te laten lijken

Wit met houten inrichtingSoms wordt ons wel eens gevraagd wat de beste manier is om een kleinere, donkere ruimte wat op te vrolijken. Het antwoord daarop is eigenlijk vrij eenvoudig, namelijk door het donkere meubilair te vervangen door meubels in een lichtere kleur, en dan bij voorkeur écht licht, dus gewoon wit. Daarbij moeten ook de muren en vloer lichter worden gemaakt. Dat klinkt eenvoudig, maar niets is minder waar. Als je namelijk alles klakkeloos wit zou maken, krijg je weliswaar een mooie lichte ruimte, maar door het gebrek aan kleur en contrast is het ook de saaiheid zelve. Gelukkig is wit heel goed en makkelijk met kleur te combineren. Misschien wel al te makkelijk, want er is keuze te over.

Accenten in kleur

Witte wanden en meubilair kunnen prima worden gecombineerd met enkele kleuraccenten. Dat kunnen best wel vrij felle kleuren zijn. Dat geeft de ruimte een levendige, krachtige indruk. Dat moet natuurlijk wel je ding zijn. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor zachte pasteltinten als accentkleur. Eventueel zou je ook één van de wanden in een lichte pasteltint kunnen uitvoeren. Dan is het ook wel zo fraai als je dat aanvult met bijvoorbeeld gordijnen en accessoires in een bijpassende, donkerdere tint. Op die manier vul je de ruimte met een palet aan kleuren die elkaar prachtig aanvullen. Met deze kleurencombinatie loop je wel het risico dat het nog steeds een beetje mat oogt. Als het wordt gecombineerd met een houten vloer in een beetje donkere, levendige kleur, is dat probleem meestal wel verholpen.

Combineren met hout- en metaaltinten

Een andere manier is door de witte basiskleur te combineren met metaal- en houttinten. Het metaal, en met name chroom, oogt transparant en neemt de ruimte van de omgeving aan. Dat gaat bijvoorbeeld op voor de chromen onderstellen van designstoeltjes, die de ruimtelijke indruk van de ruimte niet verstoren. Het wit kan prima contrasteren met donker hout, maar een lichte houttint, al of niet afgewerkt met krijtverf, kan natuurlijk ook prima. De accenten kunnen, mits goed gedoseerd, weer in een kleurtje. Dat geldt ook voor het meubilair, lime en lichtblauw passen bijvoorbeeld mooi bij lichte houttinten.

Voor huiskamer, kantoor en praktijkruimte

Wat voor beide situaties geldt, en of het nu een huiskamer, kantoor of praktijkruimte betreft, is het feit het helemaal niet zo moeilijk is om een wat krappe, donkere ruimte lichter en ruimer te laten lijken door het meubilair en de afwerking van de wanden aan te passen. En zo kun eventueel zelfs een krappe ruimte met een donkere houten vloer, of met donkere plavuizen of leisteen, nog lekker licht en ruim laten ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *