Zo houd je de ruimte licht en ruim

lichte huiskamerEen ruimte is maar al te makkelijk gevuld met allerhande meubelen, en voor je het het weet is de ruimte gewoon vol, en rommelig. Dan maakt het niet eens meer uit of je doorsnee of design meubels hebt, en of ze betaalbaar of exclusief zijn, want vol is gewoon vol. Toch zijn er genoeg manieren om dat te voorkomen, ook als je de ruimte niet slechts minimalistisch wilt inrichten. Het gaat eigenlijk maar om een paar dingen, waar je rekening mee moet houden, en die bovendien heel makkelijk te realiseren zijn.

Lichte wanden en plafonds

Licht is van doorslaggevend belang voor de ruimte beleving van iedere ruimte. Licht komt niet alleen rechtstreeks door de ramen naar binnen, of van onze verlichting, het wordt voor een groot deel gereflecteerd. En die reflectie is weer voor een groot deel bepalend voor de sfeer in huis. Een witte wand reflecteert ongeveer 70% van het licht wat er op valt. Een zwarte wand niets. In de meeste situaties hebben we ook al te maken met een vloer die hooguit 10 à 20% reflecteert, dus de wanden moeten we zo licht mogelijk houden.

Natuurlijk hoef je niet alles wit te houden, maar zorg dat je per ruimte hooguit één donkere wand hebt. Houd ook rekening met de lichtval. Want licht in de ruimte komt weliswaar door de ramen naar binnen, de muren zorgen voor de diffuse reflectie van het licht.

Als je die wand waar de zon altijd zo lekker op staat te schijnen in een donkere kleur zou schilderen, dan heeft dat flinke nadelige gevolgen voor het daglicht in de ruimte. Als je toch een kleur wilt, overweeg dan een lichte pasteltint.

Donkere wanden hebben nog een nadelig effect: ze maken de ruimte niet alleen donkerder, maar ook visueel kleiner. Dat ondervinden we helemaal als we het plafond donkerder zouden maken, dan oogt de ruimte meteen stukken lager.

Niet te veel accessoires en decoraties

Natuurlijk zijn leuke woonaccessoires en persoonlijke spulletjes niet weg te denken om ons huis een persoonlijk sfeertje te geven. Maar te veel van het goed, dat hoeft ook weer niet. Daarom moeten we een beetje oppassen met de hoeveelheid en de grootte van de accessoires en decoraties.

Niet alleen de spulletjes en accessoires die we op de grond en op meubilair plaatsen, maar vooral wat we aan de muren hangen. Als we de muren vol hangen met allerlei toeters en bellen, gaat de ruimte ook daar kleiner en donkerder door ogen. Zorg dat de wanden ook de nodige lege vlakken hebben, dan oogt het al een stuk beter.

Geen overvloedige en donkere stoffering

Het is natuurlijk helemaal prachtig en gezellig, die stortvloed aan donkere gordijnen en kleden. Maar gordijnen maken de opening van het raam vaak kleiner waardoor er al minder licht in de ruimte komt, als ze donker zijn absorberen ze bovendien ook nog een deel van het binnenkomende licht. Dat geldt ook voor vloerkleden en andere stoffering: kies deze liever niet al te donker.

Kies je meubilair met zorg

Of we nu of wel geen designmeubilair hebben of willen, als we de ruimte klakkeloos vol zetten dan gaat het gewoon niet goed. Kijk bij de aanschaf van nieuwe meubels altijd goed of het wel goed tot zijn recht komt in de ruimte. Kijk niet alleen of het wel past, maar vooral of er nog genoeg ruimte omheen is. Bedenk goed of die mooie grote hardhouten eettafel wel zo’n mooie aanwinst voor je kamer is, of dat een witte of lichte tafel misschien wel veel beter zou staan. Let daar vooral op bij de aanschaf van de grotere dingen zoals het bankstel en de eettafel. Ook alles wat daarbij zetten, kan van grote invloed zijn op de ruimtebeleving. Een paar tips, ter afsluiting van dit artikel:

  • In plaats van zware fauteuils kun je ook mooi designstoeltjes kopen
  • Stoelen met dunne pootjes laten de ruimte ruimer en lichter lijken
  • Overweeg bijzettafeltjes in plaats van die grote salontafel die de ruimte in één klap vult
  • Een tafel met glazen blad ‘vult’ de ruimte ook minder
  • Er zijn ook transparante designstoeltjes, of met een geperforeerde of mesh zitting en rugleuning. Hieronder zie je een paar voorbeelden van mooie stoeltjes uit onze webshop.
  • Kijk of je de eetkamerstoelen ook als bijzetfauteuil kunt gebruiken

eetkamer stoelen betaalbaar design

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *