Nieuwe eettafel kopen? Denk ook aan de stoelen

eettafel kopenAls we een nieuwe eetkamer willen, moeten we niet alleen kijken naar de eettafel, maar vooral ook naar de stoelen. Want die zijn niet alleen in hoge mate bepalend voor het uiterlijk, maar ook voor de zitcomfort. Aangezien we de stoelen uiteindelijk wel hebben om te zitten, moeten we het zitcomfort dus absoluut niet onderschatten. We willen de eetkamer immers niet alleen gebruiken voor een snel ontbijt, maar ook voor de wat uitgebreidere maaltijden, gezellige etentjes met familie en vrienden en natuurlijk ook lekker lang natafelen. Dat zijn toch dingen die een stuk minder plezierig zijn als we na een na een half uurtje al aan den lijve moeten ondervinden dat onze eetkamerstoelen allesbehalve comfortabel zijn.

Zitcomfort

Wat bepaalt nu precies het zitcomfort van een eetkamerstoel? Dat wordt bepaald door een goede zithouding en de afwerking van het zitvlak en rugleuning. Voor een goede zithouding zijn de hoogte van de zitting en de positie en vorm van de rugleuning van belang. Verder vinden we het ook prettig als ons zitvlak en onze rugleuning comfortabel aanvoelen. Ze moeten dus zo zijn gevormd dat ze goed tegen ons lichaam aansluiten, en eventueel ook zijn gepolsterd zodat ze lekker zacht zijn. Niet té overigens, want als we een te zacht kussen hebben geeft dat weer minder steun wat weer negatieve gevolgen voor de zithouding kan hebben.

Uiterlijk

Natuurlijk kopen we eetkamerstoelen niet alleen voor de comfortabele zit. Het uiterlijk is ook heel belangrijk. Een nieuwe eetkamer is een behoorlijke investering, dan willen we ook waar voor ons geld en willen we dat de eettafel en eetkamerstoelen er ook knap uitzien. Een beetje mooi design is dus ook gewenst. Wat we daarbij niet moeten vergeten, is dat de eetkamerstoelen veel bepalender voor het totale uiterlijk van de eetkamer of eethoek zijn dan we denken. De eettafel wordt immers omringd door de eetkamerstoelen. Bovendien zijn eetkamerstoelen in veel meer uiteenlopende designs, materialen en kleuren verkrijgbaar dan eettafels.

Eettafel uitzoeken

Bij de keuze van de nieuwe eettafel spelen een aantal factoren mee waar we tijdens het uitzoeken goed op moeten letten:

Formaat

Wat bij de aanschaf van een eettafel het allerbelangrijkste is, is het juiste formaat. We moeten bepalen hoeveel eetkamerstoelen er bij de tafel komen, hoe deze rond de tafel verdeeld moeten worden en of het geheel nog wel in de ruimte past. Het kan natuurlijk ook geen kwaad om eens te kijken welke vorm het beste past. Er zijn immers rechthoekige, vierkante, ronde en ellipsvormige eettafels.

Design

Qua design kunnen we snel klaar zijn: de tafel moet passen bij de rest van het interieur en bij onze smaak. Wees daarbij niet te voorzichtig, misschien is het ook wel eens leuk om een eettafel te kiezen die eens echt anders dan de vorige eettafel is.

Materiaal

Hoewel we aan de hand van het gekozen formaat, de vorm en het design niet meer geheel de vrije keuze hebben, kan het geen kwaad om ook eens bij het materiaal stil te staan. Als we kleine kinderen hebben, waarbij er nogal eens geknutseld wordt aan de eettafel, kan het bijvoorbeeld minder handig zijn als we een tafel met een wat kwetsbaarder tafelblad hebben, zoals geolied blank hout. Bij een grenen tafelblad moeten we er rekening mee houden dat dit een zachtere houtsoort is, die aanzienlijk gevoeliger is voor krassen en blutsen. Een glazen tafelblad kan erg koel aanvoelen en door de harde oppervlakte ook vrij veel lawaai maken met het neerzetten van borden, bekers en glazen.

Eetkamerstoelen kopen

Bij de aanschaf van de eetkamerstoelen letten we uiteraard goed op het zitcomfort. Hoewel je al vaak aan de vorm van de stoel kunt zien of deze een beetje lekker zit, kan het natuurlijk geen kwaad om eerst even proef te zitten. Let er ook op of de eetkamerstoelen, als ze armleuningen hebben, nog wel goed onder de eettafel geschoven kunnen worden. Sommige armleuningen zijn net hoger dan de steunbalk onder de eettafel. Het zou vervelend zijn als de stoelen niet voldoende aangeschoven kunnen worden.

Materiaal en vorm

Ook hier geldt dat het materiaal met zorg gekozen moet worden. Een geheel stoffen stoel is niet echt praktisch als er kleine kinderen in huis zijn die wel eens knoeien. Dat geldt ook voor de kleur en het eventuele motief van de stoffering. Praktischer zijn (kunst)leren en kunststof bekledingen, of stoelen zonder bekleding. Kijk ook of stoelen niet te tuimelig zijn, als ze naar achteren worden geschoven, dat kan vooral bij een planken vloer tot ongelukjes leiden.

Design

Het design van de stoelen moet niet onderschat worden. Dit kan de uitstraling van de totale eetkamer maken of breken. Wees dus niet te voorzichtig, maar maak het ook niet te bont met het uitzoeken van nieuwe, leuke designstoeltjes. Veel wijsheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *