Thuiswerken aan de eettafel

werkplek thuiswerken eettafelHet komt maar al te vaak voor, dat we thuis moeten werken. Ofwel omdat het een bewuste keuze is en we één van de afgezanten van het nieuwe werken zijn, of omdat we thuis nog even wat werk in moeten halen. Redenen genoeg om thuis achter de laptop, tablet of desktop te moeten zitten. En als we niet de beschikking over een kantoortje of werkkamer hebben, dan zal dat dus meestal aan de eettafel zijn. Er zijn natuurlijk nog meer redenen waarom er aan de eettafel wordt gewerkt, het is immers ook een populaire plek voor de kinderen om hun huiswerk te maken.

Zitcomfort gaat vóór design

De eettafel wordt in veel gezinnen dus niet alleen gebruikt om gezellig aan te tafelen, wat dus ook betekent dat het geen kwaad kan om in die gevallen de nodige aandacht te schenken aan het zitcomfort, en de gebruiksmogelijkheden als werkplek.

Ten eerste de eettafel. Los van het feit dat die natuurlijk bij ons interieur moet passen, ook fysiek mooi in de ruimte moet passen en we hem natuurlijk ook mooi moeten vinden, is het belangrijk dat deze een behoorlijk vlak tafelblad heeft. Als we er namelijk een laptop op willen zetten, en misschien ook nog met de huis willen werken, is het knap lastig als de laptop wiebelt, of we met de muis over allerlei ribbels moeten schuiven.

Comfortabel zitten op goed passende stoelen

Tot zover de tafel. Als we aan tafel werken, is het dus ook belangrijk dat we lekker zitten, en voldoende steun hebben. Ook moet de stoel de goede hoogte hebben. Een mooie oplossing is het om een losse bureaustoel te kopen, en die aan de tafel te schuiven als we daar gaan werken. Maar dat is in veel gevallen niet mogelijk, of lastig. Dan moeten de eetkamerstoelen dus voldoen om comfortabel op te kunnen zitten terwijl we werken. Nu valt het niet zo maar te zeggen welke stoelen wel, en welke niet voldoen. Het gaat namelijk om de verhoudingen tussen de hoogte en positie van de rugleuning, en de hoogte van de zitting van de eetkamerstoel, in verhouding tot de hoogte van de eettafel waarbij ons postuur natuurlijk ook een belangrijke rol speelt. Dat zullen we gewoon proefondervindelijk moeten ondervinden.

Aandachtspunten

We kunnen wel een paar tips geven:

  • Werken aan de eettafel, zonder goede bureaustoel, is een compromis. Probeer dat dus te beperken.
  • Ga goed achter op de stoel zitten, zodat we zo veel mogelijk steun van de rugleuning hebben.
  • Zorg voor viltjes of glijdoppen onder de stoelen, zodat we deze makkelijk en goed aan kunnen schuiven.
  • Stoelen met een armleuning zijn niet altijd voldoende tegen de tafel aan te schuiven.
  • Zachte rugleuningen kunnen op den duur niet voldoende steun geven.
  • Eetkamerstoelen met een harde zitting kunnen we zo nodig iets verhogen middels een kussen.

En zo blijkt, dat er soms nogal wat komt kijken bij het kiezen van nieuwe eetkamerstoelen. Omdat het design zo wel eens ondergeschikt aan de ergonomie kan zijn, wat natuurlijk niet echt gewenst is, kan het daarom geen kwaad om toch maar eens te kijken of er in huis toch niet ergens een echte werkplek kan worden gerealiseerd. Dan kunnen we ons wat betreft de nieuwe eetkamerstoelen gewoon weer door onze smaak en het uiterlijk laten leiden. Veel wijsheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *