Macramé, één van de laatste trends voor je designinterieur

macramé zelf maken

Macramé is één van de oudste handwerk technieken van vier met de hand geknoopte draden waarmee je allerlei gebruiksvoorwerpen kunt maken. De mogelijkheden van macramé zijn eindeloos. In feite is de techniek verwant aan kantklossen. Je knoopt de draden zodanig dat er  een patroon ontstaat.

Zoals gezegd kun je van alles maken met macramé. Er zijn verschillende soorten knopen, en je kunt ze op heel veel manieren verwerken en combineren. Bovendien kun je verschillende soorten draden, van verschillende dikten, structuur en kleur, met elkaar combineren. Ook hoef je je niet alleen tot platte kleedjes te beperken, je kunt ook driedimensionale dingen maken met macramé. Dat kunnen ook dingen voor in huis zijn. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw was macramé heel populair, toen werden er bijvoorbeeld hangende manden voor hangplanten mee gemaakt. Ook nu begint macramé weer populair te worden. Niet voor niets wordt het vaak genoemd in de laatste woontrends.

Logisch, want in de laatste woontrends zien we dat het weer helemaal ‘in’ is om meer planten in je interieur te gebruiken. We halen de natuur in huis. Nu kun je planten neerzetten, maar ook hangen. En daar zijn die macramé plantenhangers uit het verleden natuurlijk uitstekend geschikt voor. Maar, in tegenstelling tot het verleden, worden in de huidige woontrends geen macramé voorwerpen in de nostalgische patroontjes toegepast, maar nemen we mooie geometrische vormen en patronen.

Uiteraard hebben we wat voorbeelden over hoe je macramé in je hedendaagse design interieur kunt gebruiken.

Gordijn van macramé

macramé gordijn
© A Beautiful Mess

Op de blog van A Beautiful Mess vind je een mooi voorbeeld van wat je met macramé kunt doen: een heel leuk gordijn. Het dient bovendien niet alleen ter inspiratie, maar ook als informatie. Er is namelijk ook een uitgebreide uitleg bij het artikel hoe je zo’n gordijn moet maken. Een prachtig project voor de regenachtige dagen.

De natuur in huis halen met macramé plantenhangers

Macramé plantenhangers
© Skinny la Minx

Ja, om de natuur in huis te halen, in de vorm van meer groen en planten in huis, zijn de klassieke macramé plantenhangers natuurlijk heel voor de hand liggend. Zorg dan wel dat je ze op een originele manier toepast zodat je wel een heel eigentijds en persoonlijk tintje aan je designinterieur geeft.

Op Skinny la Minx, de blog van Heather Moore, vind je een mooi voorbeeld van leuke plantenhangers die je zelf kunt maken. Ook hier vind je namelijk een heel uitgebreide uitleg zodat je deze hangers inderdaad helemaal zelf kunt maken.

Macrame muurhanger

macramé muurhanger zelf maken
© a Pair & a Spare / Geneva Vanderzeil

Op de blog van Geneva Vanderzeil, genaamd A Pair and a Spare,  vind je een leuk voorbeeld van een macramé muurhanger. Met name zo’n muurhanger is bij uitstek geschikt om de geometrische patronen, die tegenwoordig zo trendy zijn, toe te passen.

Ook Geneva legt in haar blog uitgebreid uit hoe je zelf zo’n muurhanger kunt maken.

Zelf een macramé dromenvanger maken

Macramé droienvanger zelf maken
© a Pair & a Spare / Geneva Vanderzeil

Nog een leuk knutselproject op de blog van Geneva: een dromenvanger in macramé. Je kunt hem net zo groot en mooi maken als je zelf wilt. De uitleg van Geneva is uitgebreid genoeg zodat je er alle kanten mee op kunt.

Bovendien laat ze allerlei voorbeelden zien zodat je zelf een beetje kunt bedenken in welke samenstelling en kleuren jij je eigen, unieke macramé dromenvanger wilt hebben.

Hanging basket

hanging basket zelf maken in macramé
© Joann.com

Nu we toch de smaak van de zogenaamde “macramé madness” te pakken hebben, kunnen we ons interieur aanvullen met mooie hanging baskets. Niet alleen om planten in te doen, maar ook andere decoratieve dingen.

Op de website van Joann.com vind je niet alleen een mooi voorbeeld, maar ook een handige en duidelijke instructie waarmee je die hanging basket zelf kunt maken.

 

 

 

 

© Eerste foto: Geneva Vanderzeillicentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *