Licht in huis, zowel door de zon als door de juiste verlichting

goede verlichting en daglicht thuis uitlegOns artikel van vandaag staat in het teken van licht. Helemaal passend bij het prachtige weer waar we met zijn allen van mogen genieten. Licht hoort niet alleen bij de lente, maar is ook iets wat jouw huis, kantoor of praktijkruimte een stuk vrolijker kan maken. Niet voor niets worden lichtkuren toegepast om mensen van depressieve gedachten af te helpen.

Licht maakt ons vrolijker, dus waarom zouden we ons interieur ook niet gebruiken om ons wat vrolijker te maken? Je kunt ook jouw interieur lichter en vrolijker maken met behulp van wat leuke designmeubels, accessoires, verlichting en raamdecoratie. In dit artikel vertellen we je wat meer over licht en verlichting. Uiteraard laten we je ook wat voorbeelden zien, maar eerst beginnen we met wat uitleg.

Licht heeft kleur, warmte én een bepaalde richting

De warmte van licht

De kleur en warmte van licht heeft een grote invloed op hoe wij licht ervaren. Veel mensen denken dat daglicht warm licht is. Niets is minder waar, daglicht is juist een heel koel, bijna blauwachtig licht. Omdat het echter in een grote hoeveelheid aanwezig is, ervaren wij het toch als prettig. Als het gaat schemeren zien we pas dat het blauwig is. Pas als er sprake is van een zogenaamde breking van het licht bij het ochtend- of avondrood is er daadwerkelijk sprake van een ‘warm’ daglicht. De temperatuur van het licht wordt uitgedrukt in Kelvin. Daglicht is ongeveer 6500 Kelvin, het licht van een gloeilamp is beduidend warmer, namelijk 2700 Kelvin. Helderwitte kantoorverlichting is vaak zo’n 4000 Kelvin. Lichttemperaturen hoger dan 3500 Kelvin zijn te ‘koel’ om gezellig licht voor de huiskamper te geven. Let daar dus goed op bij de aanschaf van ledlampen en spaarlampen.

Kleurweergave

Een ander item is het feit dat met name spaarlampen en gloeilampen niet het volledige spectrum van het voor ons zichtbare licht weergeven zodat ze een matige kleurweergave kunnen hebben. Dat kan lastig zijn bij het beoordelen van kleuren, zoals tijdens het handwerken, schilderen, uitzoeken van kleding of bij het aanbrengen van make-up. Gloeilampen en halogeenlampen hebben wél een goede kleurweergave en zijn in dat geval, samen met daglicht, een heel bruikbare lichtbron.

Gericht of diffuus licht

De richting van licht heeft grote gevolgen voor de beleving van dat licht. Iedereen kent het dramatische effect dat gericht licht van de zon of een spotje kan geven. We krijgen scherpe slagschaduwen en contrasten. Het licht van een plafonnière is juist erg diffuus, er is dan bijna geen sprake van schaduwwerking of contrasten. Gebleken is dat wij verlichting, die een combinatie van beide geeft, als het meest prettig ervaren. Probeer dus een gezellige mix van diffuse verlichting en wat lichtaccenten te maken.

Daglicht en kunstlicht

Die mix tussen gericht en diffuus licht kunnen we zowel met kunstlicht (spotjes en schermlampen) als met daglicht (rechtstreeks, of via matglas, gordijnen en jaloezieën) realiseren. Met kunstlicht kun je natuurlijk putten uit de vele soorten lampen en lichtbronnen die er te koop zijn. Bij daglicht zijn we afhankelijk van de zon, en wordt het effect ook grotendeels beïnvloed door de raamdecoratie. Als je raamdecoratie koopt zul je er dus ook op moeten letten welk effect dit heeft op het licht wat er nog doorheen koopt. Dit heeft namelijk gevolgen voor de soort licht die je in huis hebt, en de kleur van het licht. Het licht dat door rode gordijnen heen komt heeft immers een heel andere kleur en beleving dan het effect dat je met witte jaloezieën krijgt. Ook is het licht aan de zonzijde heel anders dan het licht aan de zijde waar alleen diffuus licht naar binnen komt.

Voorbeelden

Uiteraard kunnen we dit mooi laten zien aan de hand van wat voorbeelden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *