De kleurtrends voor 2017 volgens Pantone

kleurtrends 2017Het Amerikaanse bedrijf Pantone is een autoriteit op het gebied van kleuren. Nagenoeg alle designers over de hele wereld gebruiken de kleurenpakketten van het Pantone Color Institute, zoals het officieel heet. Het zogenaamde PMS (Pantone Matching System) systeem waarmee de samenstelling van kleuren wordt vastgelegd is sinds jaar en dag dé standaard voor kleuren van onder andere drukwerk en andere design gerelateerde onderwerpen.

Omdat de stap van design naar interieur maar heel klein is en de trends op het gebied van interieurdesign natuurlijk ook de meer algemene designtrends volgen, houdt Pantone zich ook bezig met de allerlaatste trends op het gebied van kleuren voor interieurdesign. Ieder jaar worden door Pantone de zogenaamde Pantone® View Home + Interiors bekend gemaakt.

Interieurkleuren 2017

Pantone interieurkleuren 2017Hoewel we nu nog niet eens halverwege 2016 zijn, zijn vorige week al de Pantone® View Home + Interiors 2017 bekend gemaakt. Dat is omdat de designers en producenten nog tijd nodig hebben om de nieuwe trends in hun ontwerpen en producten te kunnen verwerken. De bekendmaking vond plaats op de International Home + Housewares Show, de jaarlijkse tentoonstelling die door de International Housewares Association wordt georganiseerd. Deze vakbeurs vond plaats van 5 tot 8 maart en trok zo’n 62000 bezoekers uit meer dan 100 landen.

Leatrice (Lee) Eiseman, executive director van het Pantone Color Institute, maakte daar de nieuwe kleurenpaletten bekend. Het zijn er maar liefst 9, zodat iedereen er iets uit kan halen dat bij zijn of haar visie, smaak, beleid en doelgroep zou moeten passen.

Uiteraard werd er bij de samenstelling van deze nieuwe kleurenpaletten rekening gehouden met de ontwikkeling van de huidige trends die zijn verwerkt in de producten die nu in de showrooms van de meubelzaken, woonwinkels en woninginrichters staan.

De 9 paletten, die tijdens de Housewares Show bekend zijn gemaakt, heten als volgt:

Day Dreaming

Dit palet is een voortzetting van het vorig jaar geïntroduceerde palet met pasteltinten. Deze roze en blauwe tinten zien we voor een deel dus weer terug, maar nu aangevuld met andere kleuren die ook licht en luchtigheid moeten uitstralen, zoals Yellow Iris en Nile Green.

At Ease

Een variatie op het hierboven genoemde Day Dreaming kleurenpalet, neigt At Ease iets meer naar grijstinten om een wat beschaafdere, conventionele sfeer te geven. Het At Ease kleurenpalet bevat diverse warme en koele pasteltinten die moeiteloos worden gecombineerd met meer neutrale kleuren.

Native Instincts

Een meer op stijl en toekomst gerichte palet aan kleuren. Een homogene mix waar design en kleur worden gecombineerd. Het palet combineert krachtige kleuren zoals Smoky Orchid en Carmine Red met zachtere aardetinten.

Florabundant

De naam zegt het al. Hier worden Flora en Abundant, oftewel bloemen en overvloedig. Zoals de naam doet vermoeden is dit palet rijk aan uitbundige, natuurlijke kleuren die op bloemen zijn geïnspireerd. Kleuren als Pink Yarrow, Chrysanthemum, Red Dahlia en Baton Rouge alsmede diverse bijpassende groentinten maken dit een palet voor iedereen die zijn hart wil volgen.

Acquired Taste

Als we het omtrent eten en koken hebben over “an acquired taste” dan bedoelen we eigenlijk dat we een voorkeur voor het tegenovergestelde hebben. Deze palet bestaat dan ook uit een bonte samenstelling van allerlei kleuren en tinten die je niet zo snel tegelijk ziet. Toch is het een hele fraaie combinatie met een luxueuze uitstraling. In deze kleurenpalet zien we ondermeer de kleuren Orange Chiffon, Pale Gold, Mulberry, Brandied Melon, middengrijs en oud roze.

Forest Bathing

Deze kleurenpalet is net ontspannen als de naam doet vermoeden. De inspiratie voor deze palet komt uit het  Japanese gebruik dat “Shinrin-yoku” heet, oftewel baden in het bos. Studies hebben uitgewezen dat een gedachtenvolle wandeling door het bos het individu verbindt met de natuur en een positieve uitwerking op de stemming heeft. In deze palet zien we verschillende variaties groen, blauwgroen, met als contrast fellere kleuren zoals  Grape Kiss en Acid Lime.

Reminiscence

Een ander soort stemming krijg je van de Reminiscence kleurenpalet. De meer traditionele kleuren Maritime Blue, Sepia Tint en Rattan roepen een gevoel van nostalgie en stabiliteit uit, terwijl nieuwe kleuren zoals Martini Olive en Bird’s Egg Green voor verfrissende elementen zorgen.

Raw Materials

Het hergebruiken en het geven van een nieuwe bestemming  aan oude materialen heeft een enorme vlucht genomen. Deze palet refereert daaraan, net als aan kleuren die met gezondheid en wellness te maken hebben. Kleuren als Zephyr Pink zorgen voor een fris contrast in de overwegend natuurlijke kleuren.

Graphic Imprints

Leatrice Eiseman omschreef deze als “great fun”. Deze palet begint met wit en zwart maar omvat ook een serie krachtige, felle kleuren die een verhaal op zich kunnen spreken, zoals Blazing Yellow, Dazzling Blue, Prism Pink, Fandango Pink, Opaline Green en Orange Popsicle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *