Klaar voor de feestdagen?

kerstsfeerNog even en Sinterklaas en Pakjesavond zitten er weer op, en gaan we bijna naadloos over van pepernoten naar kerstkransjes, oftewel: kerstsfeer alom.  Uiteraard hoort daar ook de kerstboom bij, maar dat is natuurlijk niet het enige. Tegenwoordig vinden we dat bijna ons hele interieur in een overdadige kerstsfeer moet worden omgetoverd.

Maar overdaad kan ook schaden. We raden dan ook aan om die kerstversiering een beetje gedoseerd aan te brengen. En dan nog het liefst in één stijl, of in een passende mix van verschillende stijlen. Bovendien zou het natuurlijk helemaal mooi zijn als die stijl, of stijlen, goed bij de stijl van ons interieur zouden passen. En nóg mooier zou het zijn als de kerstversiering ook nog een beetje apart en origineel zou zijn.

En eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk. Kerstversiering draait immers niet alleen om een vensterbank vol opvallende, potsierlijke Kerstmannen en een huis dat opgetuigd is met ijspegelverlichting. Het gaat immers puur om de sfeer. En die kan, helemaal naar onze eigen smaak, net zo subtiel of weelderig worden aangebracht als we zelf willen. Om de stijl van de kerstversiering een beetje bij op ons normale interieur af te stemmen, maken we eerste even een rondje door onze huiskamer. Daarbij inventariseren we niet alleen de kleuren en gebruikte materialen, maar gaan we ook kijken of we bepaalde elementen in ons interieur met een beetje aankleding al tot kerstversiering kunnen omtoveren. Aan de hand daarvan maken we weer een eenvoudig plannetje.

Dat ‘omtoveren’ vraagt natuurlijk om een nadere toelichting met een paar voorbeelden. We zouden die mooie kandelaars, en misschien zijn er ook wel wat hanglampen of kroonluchters, gewoon kunnen voorzien van wat kransen of slingers zodat die in één klap de kerstsfeer uitademen. Let uiteraard wel even op het brandgevaar, als er sprake is van brandende kaarsen of lampen bij de versiering. En zo gaan we ook aan de slag met bijvoorbeeld een dienblad met servies of glaswerk: met wat glitters, kralen en kerstballetjes zijn die ook snel klaar voor de kerst. Een schilderij of spiegel kan ook met een subtiele slinger worden aangekleed, en een vitrinekast is natuurlijk helemaal een prachtig meubelstuk om smaakvol te decoreren met kerstversiering. De salontafel vraagt natuurlijk om een subtiel kleedje of slinger, of wat sierlijke en decoratieve kerstspulletjes.

Als we zo her en der wat meubelstukken en andere elementen van ons interieur een kerstsfeertje geven, hebben we al een aardige kerstsfeer gecreëerd zonder dat we ons interieur vol hebben gestopt met allerlei prullaria. Als we daarbij goed rekening houden met de kleuren en materialen rekening houden, wordt alles mooi passend bij ons interieur. Nu we redelijk klaar zijn met de losse versieringen, gaan we natuurlijk ook nog met de kerstboom aan de slag. Uiteraard zorgen we dat de versiering en kerstballen óók bij ons interieur en de net aangebrachte kerstversiering passen. En als we dan toch nog wat missen, kun we altijd nog wat extra kerstversiering aanbrengen.

En wat is dan het resultaat? Juist, een mooi versierde kamer, die absoluut de nodige complimentjes zal oogsten. Het gaat toch om de kwaliteit, en niet om de kwantiteit. Fijne Kerst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *