Inspiratie door Eileen Gray

design bijzettafelIn ons assortiment zitten ook een aantal leuke bijzettafeltjes, met chroomkleurige poten en een glazen blad, genaamd “Inspired by Eileen Gray”. Maar wie is die Eileen Gray eigenlijk? Welnu, dat is een bekende Ierse ontwerpster en architecte die is geboren in 1878. Ze overleed op 98-jarige leeftijd in Frankrijk. Hoewel haar werk niet zo bekend is als dat van beroemde meubeldesigners zoals Le Corbusier en Marcel Breuer is de Ierse ontwerpster Eileen Gray binnen wat beperktere kringen wel degelijk gewaardeerd.

Behalve meubelontwerpster was ze overigens ook lakkunstenares en architecte. Ze staat bekend als een ontwerpster met grote talenten. Helaas voor haar liep in haar eigen tijd slechts een klein groepje kunstenaars en verzamelaars warm voor haar vooruitstrevende werk. Tegenwoordig is dat wel anders, haar werk wordt, hoewel dus niet zo bekend, zeer gewaardeerd.

Speciaal ontworpen meubels

De tafels die wij in ons assortiment hebben, zijn ondermeer rechtstreeks afgeleid van de meubels die Eileen ontwierp voor haar project genaamd “E.1027”. Daarvoor heeft Eileen Gray een groot aantal rationele meubels ontworpen. Naast de tafeltjes met verchroomde stalen buizen en een glazen blad ontwiep ze ook de bekende stoel Transat. Deze ontwerpen zijn al zo’n 90 jaar oud maar zijn nog steeds redelijk modern te noemen, en kunnen natuurlijk ook gewoon “retro” worden genoemd. Ze misstaan overigens ook niet in een wat industriëler interieur. Met name in een loft zullen ze prima uit de verf komen.

Verstelbare bijzettafel

Het populairste tafeltje van Eileen Gray in ons assortiment is de zogenaamde “Adjustable table”. Dit ronde design bijzettafeltje past zoals gezegd in bijna ieder interieur. Het tafeltje is gemaakt conform de orginele specificaties van Eileen Gray. Zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden, is het buizenframe van het bijzettafeltje in hoogte verstelbaar tussen de 70 en 100 cm. Ook qua kwaliteit mankeert er niets aan het tafeltje. Zo is het buizenframe gemaakt van hoogwaardig RVS (roestvast staal) en geheel verchroomd. De lassen sluiten perfect op elkaar aan zodat er een strak geheel ontstaat. Het blad bestaat uit een dikke glasplaat van 12 mm dik.

Vierkant tafeltje

Ook het vierkante bijzettafeltje naar een ontwerp van Eileen Gray heeft, ondanks de geheel afwijkende vorm, overeenkomstige specifiaties. Dit tafeltje is dan wel niet in hoogte verstelbaar, het heeft dezelfde hoogwaardige afwerking. In dit geval zijn de poten gekruist en dragen ze een glasplaat van  5 mm dik. Beide zijn het uiterst karakteristieke tafeltjes die ook nu nog een schare liefhebbers weten te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *