Gaan we voor één stijl, of voor een mix van stijlen?

stijlofstijlenDit keer gaan we het over een wat meer persoonlijk iets hebben. Dit aan de hand van een vraag die ons vandaag bereikte: “Ik heb mijn interieur nu helemaal in één stijl. Best mooi, maar ik mis wat. Iemand raadde me aan om stijlen te gaan mixen. Wat moet ik doen?” Zonder dat we het interieur goed hebben bekeken is het natuurlijk onmogelijk om daar een goed gericht antwoord op te geven. Maar een toelichting kan natuurlijk wél.

Als een interieur in één stijl is samengesteld, bestaat de mogelijkheid dat het qua vormen en kleuren erg homogeen is waardoor het als saai overkomt. Daarentegen kan dit voor veel mensen niet alleen prettig rustig zijn, maar ze ook een veilig gevoel geven omdat alles mooi geordend en voorspelbaar is. Wat voor de één dus niet leuk is, is voor de ander juist weer prettig. Zo zullen er altijd verschillende meningen en smaken zijn. Wie zijn huis, praktijkruimte of kantoor in een mix van verschillende stijlen in haat richten, loopt het risico dat mensen het een “samengeraapt zootje” vinden. Daarom is het vaak verstandiger om één stijl te kiezen die wat meer mogelijkheden biedt om e.e.a. te combineren en wat meer vrijheid qua kleuren, dan te veel verschillende stijlen.

Zo is de loft stijl bij uitstek geschikt om verschillende dingen te combineren, en van zowel nieuwe als gebrukte meubels en accessoires gebruik te maken. Een minimalistische stijl biedt die speelruimte vaak veel minder.

Als we ons interieur in een mix van verschillende stijlen willen inrichten, dienen we er rekening mee te houden dat er ook wel eens en stapje terug moet worden gezet, omdat we ons eenvoudig te veel vrijheden hebben geoorloofd. Daarom is het verstandig om eerst een soort van plan te maken waar iedereen op mag schieten. Dan zijn er tenminste meerdere mensen die over de totale stijl van ons huis waken, dus dan worden onvolkomenheden of dissonanten absoluut eerder gesignaleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *