Overzicht van belangrijke verzekeringen wanneer je een huis koopt

Met de juiste woonverzekering bespaar je enorm veel geld en verklein je het risico op grote kosten in de toekomst. Hoewel de meeste woonverzekeringen niet volgens de wet verplicht zijn, is dit in de praktijk toch vaak anders. Houd er daarom rekening mee dat je naast de hypotheekkosten ook nog een aantal verzekeringskosten zult krijgen. Maar welke woonverzekeringen zijn nu echt handig om af te sluiten? In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste verzekeringen zodra je een eigen huis koopt.

Opstalverzekering

Het afsluiten van een opstalverzekering is niet bij de wet verplicht. Toch werkt dit in de praktijk vaak anders. Zodra jij naar de bank stapt voor het afsluiten van een hypotheek, zullen zij in de meeste gevallen namelijk verplicht stellen dat je ook een opstalverzekering neemt. Logisch ook, want een opstalverzekering verkleint het risico voor de hypotheekverstrekker. Deze verzekering dekt namelijk alle schade aan de buitenkant van het huis waar jij zelf niets aan kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan schade door brand of storm.

Ook wanneer jij één van de mazzelaars bent die een huis van het eigen spaargeld kan kopen blijft het verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Zo weet je immers zeker dat het huis weer herstelt kan worden indien deze volledig onbewoonbaar wordt verklaard. Zo bespaar je jezelf torenhoge kosten in de toekomst.

Bij het huren van een woning is het afsluiten van een opstalverzekering niet noodzakelijk. De verhuurder is hier verantwoordelijk voor. Wel kan deze eventueel eisen dat je een inboedelverzekering af moet sluiten.

Inboedelverzekering

Bij een inboedelverzekering verzeker je alles binnen je huis. Ook de dingen die zelf zijn gekocht en niet vastzitten aan de woning. Denk hierbij o.a. aan sieraden, elektronica en meubels. Indien deze beschadigd raken door ongelukken, diefstal of vandalisme, dan kun je terugvallen op de verzekering voor een mogelijke vergoeding.

De beste inboedelverzekering Designmeubelenstyle

Een inboedelverzekering is over het algemeen niet verplicht. Zeker niet bij de wet. In sommige gevallen kan het echter wel verplicht worden gesteld. Dit is vaak het geval bij huurwoningen. Daarnaast is het ook gewoon heel prettig om over een inboedelverzekering te beschikken. Deze verzekering voorkomt immers dat je voor torenhoge kosten komt te staan bij een ongeval of diefstal. Je houdt altijd recht op een vergoeding, waardoor gestolen spullen eenvoudig teruggekocht kunnen worden. Bovendien kost een inboedelverzekering vaak maar enkele euro’s per maand.

Alles-in-één pakket?

Ga je binnenkort een nieuw huis kopen en ben je op zoek naar zowel een inboedel- als een opstalverzekering? Dan kan het slim zijn om voor een alles-in-één pakket bij dezelfde verzekeraar te kiezen. Vaak beschik je dan over een betere deal en kun je eenvoudig wat geld besparen.

Voordat je nieuwe woonverzekeringen afsluit, is het eerst belangrijk om de verschillende aanbieders online te vergelijken. Vrijwel alle verzekeraars hebben mooie praatjes, maar onder de streep is de één toch echt duurder dan de ander. Daarom is het verstandiger om eerst zelf een vergelijkingstool te gebruiken. Zo weet je zeker dat je straks van de juiste deal profiteert en bespaar je onnodig veel extra kosten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *