Bijna lente, hoog tijd om de tuinstoelen te reinigen
Misschien zijn we er nog een beetje vroeg mee, maar voor we het weten kunnen we al een beetje van de zon genieten op ons terras of in de tuin. Dan is het wel zo prettig als onze tuinmeubelen daar al klaar voor zijn. Hoe leuk onze designstoeltjes ook zijn, als ze vuil zijn en onder het spinrag zitten, dan zit het toch wat minder fijn. Nu is het wel zaak om die kostbare meubeltjes met zorg te behandelen zodat we er zo lang mogelijk plezier van hebben.
Waar we ten allen tijde voor op moeten passen, is dat we de tuinmeubelen beschadigen tijdens onze schoonmaakactie. Dat betekent dat we op moeten passen met harde borstels, te agressieve schoonmaakmiddeltjes en hogedrukreinigers.
Kunststof tuinmeubelen
Kunststof tuinmeubilair heeft vaak een toplaagje voor de decoratie. Een harde borstel kan daar krassen in veroorzaken, en een hogedrukreiniger kan dat laagje zelfs verwijderen. Daarom kunnen we kunststof tuinmeubelen het beste reinigen met veel water, wat zachte zeep, een zachte borstel en een doekje.
Om te beginnen spoelen we ze goed af met de tuinslang zodat losse vuil er meteen afspoelen en het het meer hardnekkige vuil de gelegenheid heeft om een beetje los te weken. Na een kwartiertje spoelen we ze weer af en gaan we met ons sopje aan de slag. In plaats van allesreiniger kunnen we ook verdunde schoonmaakazijn gebruiken. De borstel doet zijn werk in de hoekjes en kiertjes, en voor we het weten zien ze er weer een heel stuk netter uit. Uiteraard spoelen we ze na afloop weer lekker af. Om ze zo mooi te houden kunnen is het aan te raden om ze met een geschikte was te behandelen. Er zijn speciale onderhoudsmiddelen voor te koop bij de drogist en in de bouwmarkten, maar een meubelwas met jojoba-olie doet ook wonderen om de tuinmeubelen hun kleur en glans weer terug te geven.
Houten tuinmeubilair
Ook houten tuinmeubilair moeten we met zorg behandelen. Hierbij is er een verschil tussen gelakt of gebeitst hout. Gelakt en gebeitst hout behandelen we ongeveer hetzelfde als kunststof tuinmeubilair, waarbij we alleen ook moeten kijken of we verweerde en/of beschadigde lak of beits ook niet moeten bijwerken. Dat betekent behalve het schoonmaken ook nog licht schuren en nieuwe beits of verf aanbrengen. Als het geolied hout betreft, is er een goede kans dat dat verweerd is. Daar is bij de bouwmarkt een prima middeltje voor: ontweringswater. Dat kost maar een paar euro en kunnen we gewoon met de spons over het hout verdelen. Even in laten weken, en goed afspoelen. Nu hebben de meubeltjes hun originele kleur weer. Dan goed laten drogen, en dan weer goed insmeren met tuinmeubelolie.
Metalen tuinmeubilair
Metalen tuinmeubilair kunnen we net als kunststof meubilair reinigen met water en een sopje. Ook dit kunnen we het beste in de was zetten. Daar kunnen we eventueel ook autowas voor gebruiken. Dan gaat de lak weer lekker glimmen en wordt het mooi waterafstotend. Ook hier geldt dat een controle op de staat van de lak geen kwaad kan. Bij beschadigingen of corrosie kunnen we het beste contact opnemen met de leverancier voor advies.
Kussens
De kussens hebben we als het goed is netjes binnen, of in ieder geval wel goed droog, bewaard. Deze moeten we uiteraard behandelen conform de wasvoorschriften. Omdat we zeker met warm weer wel eens zweten zit er vaak het nodige zout in de stof van de kussens. Dat houdt vocht vast, waardoor ze zodra het ’s avonds een beetje klam wordt al snel vochtig worden. Dat is niet echt fijn als je op een mooie avond nog wat langer buiten wilt zitten, en vergroot ook de kans op schimmelvorming op de kussens. Ook als ze verder schoon lijken, kan het daarom geen kwaad om ze zo nu en dan goed te reinigen. En, omdat voorkomen nu eenmaal beter dan genezen is, gaan we in het vervolg wat vaker een handdoek of badlaken op de kussens leggen als het heel warm is.
Laat dat zonnetje nu maar komen! Oh, en mochten uw tuinmeubeltjes echt niet meer te redden zijn, of als u gewoon andere designstoeltjes voor de tuin wilt, dan weet u ons te vinden, toch?