De ultieme thuiswerkplek

werkplek thuis inrichtenOf je nu in loondienst thuis werkt, een eigen bedrijf hebt of gewoon een lekker plek wilt om je administratie bij te werken, een goede werkplek thuis is ideaal. Een plek waar je alles wat je daarvoor nodig hebt, bij de hand hebt en zonder onnodige afleiding lekker kunt werken.

Om zo’n thuiswerkplek in te richten, is het handig om vooraf goed te kijken wat je er wilt doen en wat daar voor nodig is. Soms volstaat een eenvoudig werkblad voor de laptop, in andere gevallen heb je meer aan een volwaardig kantoor. Ook kan het gebeuren dat je in je thuiskantoor niet alleen een werkplek wilt, maar ook een plek om te relaxen, naar muziek te luisteren of om te vergaderen. Omdat we in Nederland niet altijd volop de ruimte voor een thuiswerkplek te realiseren, moeten we deze in veel gevallen combineren met een slaap- of logeerkamer. In dit artikelen nemen we een aantal factoren die van belang zijn door.

De basis vereisten: functionele werk- en bergruimte

Wat in alle gevallen geldt, is dat hij functioneel moet zijn. Een thuiswerkplek moet, heel kort samengevat, daarom aan de volgende eisen voldoen:

  • Goede bureaustoel: je moet er comfortabel kunnen zitten
  • Geschikt bureau: het werkblad moet de goede afmetingen en afwerking hebben
  • Bergruimte: er moet voldoende bergruimte zijn voor al je spullen

Goede bureaustoel

Dit spreekt voor de meeste op zich, toch komt het maar al te vaak voor dat de stoel ergens van zolder wordt geplukt. En dit terwijl een gezonde, comfortabele zit nodig is om goed te kunnen werken en de werkzaamheden zonder gezondheidsklachten te kunnen uitvoeren. Kies daarom voor een goede bureaustoel, met voldoende verstelmogelijkheden zodat je er echt lekker op kunt zitten. Zo’n stoel hoeft, als je in onze webshop kijkt, helemaal niet zo duur te zijn. Bovendien ziet geeft een mooie designbureaustoel je thuiswerkplek ook een mooie, professionele look.

Geschikt bureau

Of het nu een werkblad aan de muur of op poten of een compleet bureau is, de eerste vereiste is dat je er goed aan moet kunnen werken. Het moet groot genoeg zijn, de goede hoogte hebben (of verstelbaar zijn) en ook stabiel zijn. Niets zo irritant als een wiebelend bureau.

Ook de afwerking is van belang. Als jij een fervent gebruiker van een muis bent, zul je bijvoorbeeld weinig plezier hebben van een glazen, hoogglans zwart of hobbelig werkblad hebben omdat je muis daar niet goed of prettig op werkt.

Let bij een bureau of werkblad vooral goed op de afmetingen. Een standaard bureau is 160 x 80 cm. De breedte kan minder worden, maar als je het bureau tegen de muur zet zul je ervaren dat je bij een minder diep bureau vaak te weinig ruimte voor je benen hebt. De optimale breedte van je bureau bepaal je door alles wat je tijdens het werk nodig hebt, op de eettafel ze zetten, en dan zodanig dat je een normale werksituatie nabootst. Denk ook aan je schrijfblok en zaken als een printer of telefoontoestel. Houd ook rekening met eventuele wensen voor de toekomst, zoals een groter of tweede beeldscherm of een multifunctionele printer.

Bergruimte

Als je je administratie goed wilt regelen, moet je je zaken goed op orde hebben. Ondanks het digitale tijdperk zijn er nog genoeg zaken die op papier staan en die we goed op moeten bergen. Kastruimte voor de ordners is daarom nog steeds onontbeerlijk. Dat geldt ook voor veel andere zaken die anders op de werkplek rond slingeren, zoals extra cartridges voor de printer, en veel kleine spullen. Wat extra kastruimte en een ladenblok zijn geen overbodige luxe.

Zo maak je het werken leuker

Om met plezier te kunnen werken, is het belangrijk dat je je op je gemak voelt op je werkplek. Om dat te bewerkstelligen, kun je letten op de volgende zaken:

  • Geluid
  • Licht
  • Sfeer

Geluid

Hier gaat het om meerdere zaken. Ten eerste de eventuele overlast. Je moet niet alleen geen last hebben van omgevingsgeluiden, maar de akoestiek van je werkplek ook zodanig dempen dat je niet in een soort van echokamer zit. Het is immers niet handig bellen als je stem een soort van galm heeft en typen is ook ook niet prettig als iedere aanslag hoorbaar is. Kies daarom voor een passende afwerking van de vloer, ook raamdecoratie kan door goed aan bijdragen.

Verder kan het prettig zijn om tijdens het werken naar muziek te kunnen luisteren. Schaf in dat geval een paar goede luidsprekers voor de computer aan. Dat is een eenvoudige oplossing met een doorgaans heel acceptabele geluidskwaliteit.

Licht

Let goed op het binnenvallende licht. Dit kan niet alleen zorgen voor een heleboel extra warmte, maar het ook lastig maken om het beeldscherm en toetsenbord goed te kunnen zien.

Als er geen daglicht is, zul je voor kunstlicht moeten zorgen. Om irritante reflecties te voorkomen raden wij het gebruik van indirecte verlichting aan. Dit geeft bovendien een prettig, diffuus lichtbeeld dat het daglicht redelijk goed imiteert.

Sfeer

Kies voor een aankleding die rust uitstraalt, maar ook een beetje zakelijk blijft zodat je in de juiste stemming komt tijdens het werk. Daarbij maakt het niet uit of je een tijdloze, neutrale inrichting kiest of de ruimte volgens een bepaald design inricht, zolang je je maar op je gemak voelt. Zorg wel dat het een rustig, maar ook inspirerend geheel wordt. Kies de kleuren met zorg en houd rekening met het feit dat het zomers heel zonnig, maar tijdens de donkere dagen voor kerst ook heel somber in de kamer kan zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *