Raamdecoratie, praktisch en sfeervol
Eigenlijk onderschatten we de mogelijkheden van raamdecoratie veel te vaak. Natuurlijk weten we wel dat gordijnen, lamellen, jaloezieën en alle mogelijke varianten daarvan ook mooi kunnen zijn, maar we gebruiken ze helaas nog te weinig als écht decoratief element.
Zonde, want je kunt er met een beetje creativiteit de mooiste dingen mee doen, waarmee de raamdecoratie een echte sfeermaker in je huis kan worden. Want raamdecoratie is niet alleen bedoeld voor de privacy, of als zonwering, maar ook om je huis mooier en gezellig te maken. Het ‘decoratie’ zegt dat in feite ook al. Laten we eens kijken welke soorten raamdecoratie er wel niet zijn. Dat zijn er nogal wat, we gaan dit artikel daarom in 2 delen splitsen. Vandaag gaan we het vooral hebben over stoffen en geplooide raamdecoraties.
Gordijnen
Dit is natuurlijk de meest bekende methode. Als we ze preciezer willen omschrijven dan zouden we ze overgordijnen moet noemen. Er zijn ontzettend veel soorten overgordijnen. Niet alleen de verschillende gordijnstoffen maar ook de talloze manier waarop de gordijnen kunnen worden bevestigd, geplooid en gedrapeerd bieden echt oneindig veel mogelijkheden om hier iets heel moois en unieks mee te maken. Daarbij moeten we onze creativiteit echt de vrije loop laten en bovendien niet schromen om de leverancier mee te laten denken. Die is immers op de hoogte van alle mogelijkheden. Niet alleen qua stoffen, maar vooral ook vanwege de ontelbare manieren waarop je gordijnen kunt ophangen, de mooiste handigheidjes om storende elementen zoals leidingen er mee aan het zicht te onttrekken en alle mogelijke manieren waarop je de stof kunt verwerken en plooien.
Vitrage
Natuurlijk is vitrage ook een soort gordijn. Maar vanwege de onderscheidende functie van vitrage, namelijk min of meer permanent voor het raam hangend om zo wat privacy te creëren, noemen we het toch even apart. Vitrage heeft een behoorlijk oubollig imago maar daar hoeven we ons niet zo veel van aan te trekken. Er zijn immers ook heel moderne en originele vitragestoffen, ook kunnen we er voor kiezen om de vitrage op een wat meer bijdetijdse manier op te hangen, bijvoorbeeld aan staaldraden.
Inbetweens
Waar overgordijnen echt bedoeld zijn om ’s avonds te sluiten en dus behoorlijk lichtdicht zijn, en vitrage weer aardig transparant is en eigenlijk permanent gesloten is, hebben we ook een tussenvorm die we inbetweens noemen. De term “inbetween” gordijn is afgeleid van het Engelse “in between”. Hiermee bedoelen we gordijnen die qua type tussen overgordijnen en vitrages in zitten. Dit zijn gordijnen van een half-transparante stof die we daardoor dus ook voor beide toepassingen kunnen gebruiken. Dat is niet alleen makkelijk, maar kan ook heel origineel zijn. Bovendien is onze raamopening op die manier niet zo volgebouwd zodat we het allemaal wat strakker en met name rustiger kunnen houden.
Vouwgordijnen
In feite zijn vouwgordijnen een sfeervolle variant op de vaak toch wel erg strakke rolgordijnen. De stof wordt bij een vouwgordijn niet strak om een koker gerold maar plooit zich vanzelf mee als de onderste lat van het gordijn middels de koordjes omhoog wordt getrokken. De koorden waarmee het gordijn omhoog wordt getrokken zitten aan de voor- en achterzijde en verhinderen zo ook dat de gordijnstof te veel naar beneden kan hangen.
Bevestigingsmethoden
Bij vouwgordijnen hebben we uiteraard wat minder keus, maar voor overgordijnen, vitrage en inbetweens geldt dat er ontelbare manieren zijn om ze op te hangen. We kennen uiteraard allemaal de klassieke witte metalen gordijnrails. Alleen daarmee kunnen we ons al aardig uitleven: in de raamopening, voor de raamopening, tegen het plafond, tegen een lat net boven de raamopening, op uithouders tegen de muur, enzovoorts. Ook kunnen we ervoor kiezen om de gordijnen tot de vensterbank te laten hangen, of net over de vensterbank heen, of helemaal tot op de vloer.
Creatief
Om de raamdecoratie wat origineler te gebruiken, kunnen we met embrasses aan de gang, of kijken of we de gordijnen op ene leuke manier te draperen. En misschien hebben we geen complete gordijnen nodig zodat we genoeg hebben aan één strook per zijde. Zo zijn er ontzettend veel manieren om een beetje originele raambedekking te maken.