Meubilair voor de verloskundigenpraktijk

Verloskundige praktijk meubilairAls verloskundige kun je een aardig dilemma hebben als je je praktijkruimte in wilt gaan delen. Je wilt graag dat de verloskundigenpraktijk er verzorgd, smaakvol en netjes uitziet. Hij moet passen bij jouw smaak, bij het gebruik, en bij de cliënten en bezoekers. Enerzijds ben je een professional, anderzijds zijn je cliënten helemaal in de ban van “de roze wolk”. De bezoekers van de praktijkruimte zijn ook nog eens heel divers. Het zijn niet alleen de aanstaande moeders, of de moeders die net een kindje hebben gekregen, maar ook hun partners en familie. En die familie varieert, van de broertjes en zusjes van het kindje wat geboren wordt of is, tot grootouders aan toe.

Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat het interieur er qua meubels als een babykamer of kinderkamer uit hoeft te zien. Integendeel, de inrichting zal qua stijl een mix moeten worden. Een mix die we op zijn minst interessant kunnen noemen, namelijk een combinatie van professionaliteit, persoonlijke smaak én elementen die passen bij alles wat met baby’s te maken heeft. Ja, dat is wat je noemt een mooie uitdaging.

Nu hebben we het alleen nog maar over het uiterlijk en het design. Minstens zo’n uitdaging is de praktische kant van de inrichting. Want ook hier heb je te maken met al die verschillende soorten bezoekers en kun je ook nog rekening houden met alle meegesleepte buggies en kinderwagens die de wachtkamer en entree van de verloskundigenpraktijk in slechts enkele tellen kunnen transformeren tot een ware verkeersopstopping. Naast het uiterlijk zullen we met het meubilair dus ook rekening moeten houden met de bewegingsruimte.

Nu klinkt het bovenstaande best wel negatief. Als we bovenstaande factoren nu eens samen gaan vatten en van de mogelijke problemen gewoon een doelstelling maken dan komen we al een heel eind verder:

Design

We gaan voor het meubilair en de overige inrichting zoeken naar iets dat past bij een professional en aansluit bij d epersoonlijke smaak, rekening houdend met de sfeer die hoort bij het krijgen en hebben van een baby. Dat laatste vraagt om een combinatie van zachte en vrolijke tinten. Die zachte tinten passen natuurlijk niet zo goed bij bureaus, stoelen en tafels met veel donkere kleuren, laat staan zwart. We zouden voor het meubilair kunnen kiezen voor wit, of gebroken wit, eventueel gecombineerd met wat metalen accenten. Er zijn ook een aantal natuurlijke kleuren die zich, uiteraard in de goede verhoudingen en dosering, gewoon prima laten combineren met de kleuren die wij associëren met babies. Het gevaar van die natuurlijke tinten is wel dat een praktijkruimte er eerder gezellig dan professioneel uit gaat zien. Wat wel weer prima kan, is de combinatie van wit, metaal, licht hout en de “babykleurtjes”.

Ruimte en ergonomie

Zoals gezegd kan een praktijkruimte, en met name de entree en wachtkamer, al gauw verstopt raken door de buggies en kinderwagens die de cliënten bij zich hebben. Het zal absoluut nodig zijn om daar rekening mee te houden. Ten eerste is het wel zo handig om met de planning van de afspraken ervoor te zorgen dat de mensen niet te lang in de wachtkamer hoeven te zitten zodat daar ook niet onnodig veel mensen aanwezig zijn. Verder is het verstandig om te zorgen voor duidelijke loopzones, en voor ruimte naast de zitjes en stoelen zodat de buggies en dergelijke niet midden in de ruimte in de weg staan. En uiteraard mag een speelhoekje voor de kleintjes, met bijpassende meubeltjes niet ontbreken.

Geschikt meubilair

Als we even bedenken wie er op de stoelen gaan zitten, realiseren we ons dat dat voor het grootste deel zwangere vrouwen zijn, of vrouwen met een baby. Die voelen zich prettiger op een wat hogere stoel en zullen in verband met hun postuur en het vast kunnen houden van een baby veel meer last dan plezier van armleuningen hebben. Dat geldt voor de stoelen in zowel de wachtruimte als de behandelkamer. De tafeltjes in de wachtkamer zullen bovendien stevig en niet te licht moeten zijn. Eventuele kleine broertjes of zusjes hebben namelijk wel eens de neiging om tegen lage tafels te gaan leunen en er op te gaan hangen. Een prachtig maar fragiel designtafeltje is dan geen lang leven beschoren. Voor de stoelen is stoffen bekleding overigens niet bepaald praktisch, kleine kinderen zullen die al snel vuil maken. Bij de keuze van het bureau moeten we rekening houden met het feit dat deze vooral als spreektafel gebruikt wordt. Daarom is het misschien beter om meteen maar naar een geschikte vergadertafel te kijken, die dan ook als bureau kan worden gebruikt.

Professioneel, praktisch en toch met babysfeer

Zo zijn er bij de inrichting van een verloskundigenpraktijk heel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Maar, als je alles goed op een rijtje zet en zo weet wat wel en niet handig is, heb je alle mogelijkheden om een professionele ingerichte en representatieve ruimte te realiseren, die voor de cliënten en overige bezoekers evengoed wel dat vrolijke en herkenbare babysfeertje heeft.

© foto: normalityreviewCC 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *