Licht in de duisternis met de juiste verlichting
Nu de duistere dagen weer zijn aangebroken, is ook het juiste moment gekomen om eens naar de verlichting in ons huis, onze kantine, vergaderruimte of kantoor te kijken. Laten we daarbij beginnen met wat eenvoudige uitleg over lichttechniek, en ook over de beleving van licht en lichtkleuren.
De juiste lichtbron
Voor de lampen binnenshuis hebben we de keus uit verschillende lichtbronnen. Zo kennen we gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen, TL-lampen en LED-lampen. We hebben deze al in de volgorde van de verhouding tussen het vermogen en de lichtopbrengst gesorteerd waarbij de ouderwetse gloeilamp het minst voordelig is, en de LED-lamp het meest voordelig. Maar die verhouding gaat dat die in de praktijk niet voor iedere toepassing op. Zo is het niet handig en logisch om een spaarlamp te plaatsen in een toiletruimte waar het licht maar amper brandt omdat je dan last hebt van de opwarmtijd en ook nog amper energie bespaart. Halogeenlicht is vanwege die mooie kleine puntlichtbron weer ideaal om een spotje met een hele smalle bundel mee te kunnen maken waarmee je bijvoorbeeld een kunstvoorwerp heel mooi en ook nog eens heel efficiënt kunt verlichten, iets dat met een TL-lamp niet eens zou kunnen.
Zo kan het geen kwaad om bij de aanschaf van een lamp, of het nu een eenvoudige schemerlamp is of een mooie designlamp is, even stil te staan bij de manier waarop deze gebruikt wordt.
Van spot tot schemerlamp
Verder kan de manier waarop licht door door een lamp wordt uitgestraald, van heel grote invloed zijn op de manier waarop wij het licht kunnen beleven én hoe wij het als functionele verlichting kunnen gebruiken. Een lamp kan het licht heel gericht, of rondom uitstralen. Een gerichte uitstraling, zoals bij een spotje, gebruiken we vooral voor accentverlichting of om een bijzonder lichteffect te krijgen. Als normale, algemene verlichting voldoet het minder goed omdat je een onregelmatige verdeling en sterke slagschaduwen krijgt. Rondom uitstralend licht geeft weer heel diffuus en schaduwarm licht, wat we vaak weer als saai ervaren, met name als de lamp aan het plafond is gemonteerd.
Spelen met licht
Een combinatie van rondomstralend en gericht licht, dat al of niet via de wand of het plafond de ruimte in wordt gereflecteerd en ook vanaf verschillende plekken komt, ervaren we over het algemeen als levendig en prettig. Ga dus ook rustig eens wat experimenteren met verlichting, je zult verbaasd zijn over het effect wat je ermee kunt bereiken. Verplaats de lampen eens, richt ze eens anders, draai er een sterker of minder sterk lampje in, enzovoorts.
Doe dat ook eens met de lichtkleur van de lichtbronnen en lampen. In een heel bruine of geelachtige omgeving kan het wel eens heel gunstig zijn om een wat frissere lichtkleur toe te passen, en in een koele, steriele omgeving kan een wat warmere lichtkleur een heel mooi effect geven. Uiteraard kan het aanlichten van een gekleurde wand ook heel mooi zijn.
Designverlichting in onze webshop
Zo valt er heel wat te experimenteren met licht, wat we je ook absoluut zullen aanraden. Heb je overigens al een kijkje in onze webshop genomen? Behalve mooie en betaalbare designmeubels kun je bij ons ook hele mooie verlichting bestellen.