Willem Hendrik Gispen, één van onze eerste industriële ontwerpers

retro platenspelerGispen is natuurlijk een bekende naam als we hebben het over interieurinrichting & -design. Gispen is de merknaam die werd gebruikt door Willem Hendrik Gispen (1890-1981). Dit is één van de eerste industriële ontwerpers die ons land kende. Hij was buitengewoon succesvol als ontwerper.

Ook nu nog is de naam Gispen synoniem voor modern inrichten en zijn zijn ontwerpen nog vaak heel bepalend voor het interieur van onze woningen, kantoren en andere projecten. De naam Gispen is ook onlosmakelijk verbonden met van het Nieuwe Bouwen en de moderniteit in Nederland, waarin Gispen, samen met legendes als Gerrit Rietveld, Marcel Breuer en Le Corbusier voortrekkers van de nieuwe zakelijkheid was.

Strak, modern en functioneel

Zijn strakke, moderne meubelen, lampen en accessoires zijn uiterst functioneel ontworpen. Niet alleen functioneel omdat Willem Hendrik Gispen wars was van iedere opsmuk, maar ook omdat zijn ontwerpen uitstekend bruikbaar waren. Bovendien waren zijn ontwerpen vaak zo ontworpen, dat ze uitstekend geschikt waren om in serie te produceren.

In 1929 startte Willem Hendrik dan ook Gispen’s Fabriek voor Metaalbewerking NV. Dit was de eerste fabriek in Nederland waar stalen buismeubilair in serie werd gefabriceerd. Veel van zijn toen al beroemde stalen buismeubels zijn tegenwoordig absolute klassiekers.

Achterpootloze stoel

Met name de achterpootloze stoel van Gispen is een heel herkenbaar model dat ook tegenwoordig nog een bron van inspiratie is voor andere meubelfabrikanten. De Modjo Rib Chair die wij in ons assortiment hebben, is er bijvoorbeeld van afgeleid. De originele achterpootloze stoel is overigens niet door Willem Hendrik Gispen zelf ontworpen, maar door Mart Stam. Uiteraard heft dat geleid tot de nodige juridische procedures. De uitspraak van de rechter wat uiteindelijk in Gispens voordeel, doordat de rechter bepaalde dat het ‘de technische vondst’ was die Gispen over had genomen en dat er geen sprake was van het overnemen van een een artistieke vinding.

Technische vondsten

Gispen maakte wel vaker handig gebruik van dergelijke technische vondsten en werd dan ook wel eens van plagiaat beschuldigd. Bij de eerste stalen buismeubelen van Gispen paste Gispen vormvondsten van anderen vakkundig op geheel eigen wijze toe. Het vernieuwen van een al bestaand product komt tegenwoordig veel vaker voor, nu noemen we het vaak ‘styling’. Gispen heeft zich overigens niet alleen op puur technische vindingen toegelegd. Veel van zijn producten zijn in technisch opzicht ook redelijk eenvoudig.

Bestsellers van Gispen

Het aantal bestsellers dat Gispen heeft ontworpen en geproduceerd is groot. De bekendste ontwerpen zijn de stoelen genaamd ‘101’ en ‘201’ die vele jaren en in grote aantallen zijn geproduceerd én nagemaakt. Dat geldt ook voor fauteuil 412, die overigens weer in productie genomen is.

Modjo Rib Chair

RIB Retro stoel goedkoopZoals gezegd is onze Rib Chair van Modjo ook afgeleid van de achterpootloze stoel. Waar Gispen de stoel voornamelijk met een harde, voorgevormde multiplex zitting en rugleuning produceerde, is de Modjo Rib Chair voorzien van een comfortabele gevulde zitting die is afgewerkt met een mooie rib stof of kunstleer. Zo wordt het vintage karakter nóg meer benadrukt. Het tijdloze model staat in nagenoeg ieder moderner, industrieel of vintage interieur past waar het zich bijna moeiteloos met de overige inrichting laat combineren. De Rib Chair is door het karakteristieke model een echte blikvanger die je veel woonplezier kunt bieden. Zowel om naar te kijken als om op te zitten, en eindeloos na te tafelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *