Duurzaam je tuin inrichten
Bij het inrichten van je tuin komt er veel bij kijken. Het vergt wat onderzoek om je ideeën om te zetten in iets tastbaars. Welke materialen nu beschikbaar zijn en zorg dragen bij de natuur in plaats hier van afbraak aan doen. Nadenken over wat voor bloemen en planten je in de tuin wilt, of zelfs of je deze wel überhaupt wil, want het hebben van groene vingers is nou eenmaal een talent die we niet allemaal bezitten. Gelukkig is er genoeg flora die er mooi uit kan zien en toch weinig verzorging nodig heeft van je handen.
Het kiezen van je tuin
Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat nou precies duurzaam is. Het betekent dat het aanhoudend is en slijtvast. Voor je tuin houdt dit in dat de planten de mogelijkheid krijgen om te groeien en dat kleine dieren en insecten zich er thuis voelen. Een duurzame tuin is dat je de natuur zijn gang laat gaan.
Bij het aanleggen van je tuin kan je kiezen voor materialen die duurzaam zijn. Zo kan je kiezen voor een pad dat gelegd is met gebakken klinkers, deze kunnen ook worden hergebruikt. Deze laten ook veel makkelijker regenwater terug in de grond gaan. Schelpen, split en grind of een combinatie hiervan is ook een goede oplossing. Bij een afscheiding met de buren kan je kiezen voor een haag, dit is een ideale plek voor kleine vogels en diertjes.
De ideale zit plek
Bij een tuin denk je niet alleen ontspanning, maar ook aan barbecueën en dat doet iedereen graag in de tuin. Om te genieten van je duurzame en ecologische tuin, zou het fijn zijn als dat kon vanuit de luie stoel. Er zijn veel keuzes wat betreft loungesets en tuinmeubelen. De aloude plastic tafels en stoelen passen niet in een milieu bewuste tuin. Tegenwoordig kan je van hele simpele pallets een geweldige zithoek maken en moeilijk is het niet. Ga je toch voor kant-en-klaar dan is teakhout erg populair en duurzaam is het ook. Het is een exotische houtsoort die van nature olie en mineralen bevat, hierdoor is het hout op een natuurlijke manier beschermd tegen zon, regen en insecten.
Ecologische tuin
Bij duurzaam hoort ook ecologisch verantwoord. Dit houdt in dat jij als persoon bewuster om gaat met alles wat je gebruik, onder ander water, voedsel, elektriciteit en dit allemaal voor een beter milieu. Dit kan op vele manier. Voor je tuin kan het zijn dat je verlichting gebruikt dat op zonne-energie werkt. Een moestuintje aanleggen om zelf groente te verbouwen is niet alleen goed voor de portemonnee, maar je gebruikt ook geen verdelgingsmiddelen, waardoor je voedsel niet bewerkt is en dus veel gezonder. Als je een stapje verder wilt gaan, kan je ook je etensresten composteren, die je aan het einde van het proces weer kunt gebruiken om je grond en gras te bemesten. Je krijgt bijna geen geurtjes van de compostbak, als je deze goed verzorgt. Het besproeien van je moestuin kan je heel eenvoudig met opgevangen regenwater. Op de heel erg warme dagen, verbruik je veel minder schoon kraantjes water.
Met het hele gezin
Heel leuk en leerzaam kan je met je hele gezin milieubewust zijn. Samen met de kinderen van water flessen voederhuisjes maken om in de winter de vogels bij te voederen of zaaipotjes om voor te zaaien en deze dan in de bestemde periode in de tuin in de grond te zaaien. Recyclen hoort immers ook bij een ecologische en duurzame tuin.