De keukentafel kan écht gezelliger!

keukentafelHoe vaak zien we het niet: in de huiskamer staat een prachtige eettafel met even mooie stoelen, terwijl we ons in de keuken moeten behelpen met een krakkemikkig en smakeloos keukentafeltje en stoeltjes. En welke van die 2 tafels wordt nu het meeste gebruikt? Juist, die in de keuken. Dat betekent dus dat het hoog tijd is om daar nu eens verandering in te gaan brengen.

Praktisch

Bij het uitzoeken van een nieuwe eettafel en eetkamerstoelen voor de keuken moeten we de praktische aspecten natuurlijk niet uit het oog verliezen. Eetkamerstoelen met een witte stoffen bekleding zullen immers geen lang leven hebben als daar iedere dag een paar jonge voetballertjes met vuile kleren hun boterhammetjes met pindakaas zitten te eten.

Dat geldt ook voor wat we nog meer in de keuken doen. Wordt er frequent huiswerk gemaakt of regelmatig lang getafeld, dan moet er terdege op het zitcomfort van de stoelen worden gelet. Een paar harde houten stoelen zijn dan niet echt op hun plaats, tenzij we met kussentjes willen gaan improviseren.

Stoffering

Een ander aspect is het feit of de keukentafel hoofdzakelijk als eettafel wordt gebruikt, of ook als echte ouderwetse keukentafel wordt gebruikt en dus in feite een tweede aanrechtblad is. Dat laatste betekent dat de tafel behoorlijk robuust moet zijn, en dat het tafelblad goed in de was, olie of lak moet zitten. Voor de stoelen betekent het dat de kans vrij groot is dat er op wordt geknoeid, of dat de rugleuningen met vuile handen worden aangeraakt. Een stoffen bekleding is dan niet bepaald praktisch, of is eigenlijk zelfs helemaal uit den boze.

Design

Nu we de voornaamste praktische zaken hebben gehad, komen er weer andere aspecten naar voren, namelijk het uiterlijk. Het design zal in een keuken altijd enigszins ondergeschikt zijn aan de esthetica maar dat wil nog niet zeggen dat het geen mooie eettafel mag worden, en dito eetkamerstoelen. Daar ging dit artikel toch ook om? Precies! We moeten dus goed kijken welke mooie tafel en stoelen qua praktische aspecten voldoen, goed bij de keuken passen en welke we qua uiterlijk ook een echte aanwinst voor onze keuken vinden.

Dezelfde, of andere stijl

Qua uiterlijk valt er natuurlijk ook het nodige te zeggen. Laten we de tafel precies passen bij de stijl van de inbouwkeuken, of willen we juist iets wat qua design een beetje contrast geeft. Het kan immers best wel, een eettafel met een robuust eiken of kastanjehouten blad in een strak witte keuken. Ook kan het geen kwaad om goed te kijken naar de vorm en de afmetingen van de tafel. We moeten er met zijn allen comfortabel en lekker ruim aan kunnen zitten, maar de tafel moet ook geen enorme sta in de weg vormen.

Rond, ovaal, vierkant, rechthoekig

De vorm van de tafel kan niet alleen bepalend zijn voor het uiterlijk, maar ook in hoeverre de tafel in de keuken past. Een ronde of ovale tafel past immers vaak nog netjes in een hoek terwijl we er ook nog vrij makkelijk aan alle kanten aan kunnen zitten en er langs kunnen lopen, terwijl een vierkante of rechthoekige tafel weer prima met één zijde tegen een muur kan worden geplaatst. Neem rustig de tijd om dat uit te gaan zoeken, en maak desnoods een mock-up van de nieuws tafel door de bestaande tafel met platen karton de vorm en afmetingen van de beoogde tafel te geven en zo te kijken wat het beste past.

Resultaat

Dat was een hele opsomming, en zo is het dus ook een aardige klus om een goed passende eettafel en stoelen voor de keuken uit te zoeken. Toch kan het inderdaad geen kwaad om dat goed uit te zoeken. Het zou jammer zijn als die nieuwe tafel toch net niet in dat hoekje past, of als de smetteloos witte stoffen bekleding al na een week vol vieze vingers en vlekken zou zitten. Maar als we eenmaal hebben uitgezocht wat we nodig hebben, wat we willen en hoe we dit kunnen realiseren, dan zouden we iets heel moois kunnen hebben, zoals op onderstaande foto, met onze Consilium designstoeltjes. Veel succes!

consilium eetkamerstoelen keukentafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *