Een betaalbare thuiswerkplek
We werken steeds meer thuis. Soms doen we dat aan de eettafel, maar het komt ook steeds vaker voor dat we een thuiswerkplek hebben. In een aantal gevallen zorgt de werkgever voor de inrichting volgens Arbo-normen, maar in de meeste gevallen verzorgen we die zelf. Deels omdat we ZZP’er of ondernemer zijn, deels omdat we er ook veel dingen doen die niets met onze werkgever te maken hebben. Maar één ding staat vast: als we de thuiswerkplek zelf moeten bekostigen dan zullen we er niet al te veel aan uit willen geven en zullen we dus op zoek moeten gaan naar een betaalbare (maar goede) inrichting van ons kantoortje.
Werkplek betaalbaar inrichten
Onze thuiswerkplek bestaat in ieder geval uit een bureau of werkblad, en een goede bureaustoel. Mocht je trouwens van plan zijn om toch aan de eettafel te gaan zitten, we hebben een artikel over thuiswerken aan de eettafel geschreven. Maar nu gaan we er even van uit dat we van plan zijn om een apart werkkamertje of een ander hoekje in huis als thuiswerkplek in te richten.
Bureau en bureaustoel
Uiteraard zal de beschikbare ruimte mede bepalend zijn voor de keuze van ons bureau. Om een beetje goed te kunnen werken mag ons bureau echter niet te klein zijn. Een standaard bureau voor een kantoor meet 160 x 80 centimeter. Thuis hebben we toch minimaal een bureau van 140 x 70 cm nodig. Als het bureau minder diep is en met de achterkant tegen de muur staat, kunnen we onze voeten anders niet kwijt. Ook de hoogte is van belang. Ergonomische bureaus kun je in hoogte verstellen maar thuis gaat dat meestal niet, tenzij we kiezen voor een werkblad op verstelbare meubelpoten, dat natuurlijk een prima alternatief voor een normaal bureautje kan zijn. Let ook op de afwerking, met name de rand aan de zijde waar we zitten mag niet te scherp zijn, anders bezeren we mogelijk onze onderarmen.
De bureaustoel is minstens zo belangrijk. Het moge voor zich spreken dat deze zo comfortabel mogelijk moet zitten en een goede, ergonomisch verantwoorde zitpositie moet bieden en dus ook goed verstelbaar moet zijn. Dat klinkt heel duur, maar dat valt best wel mee, we hebben namelijk genoeg betaalbare bureaustoelen in ons assortiment. Bij de bureaustoel letten we er natuurlijk ook nog op of het design ons wel aanspreekt, en hebben we de keuze uit een stoel met of zonder armleuningen.
De overige inrichting
Nu we over een bureau en een bureaustoel beschikken, wordt het tijd om ook naar de rest van de inrichting te kijken. Ten eerste de vloerbedekking. De meeste mensen zullen tegenwoordig aan laminaat denken. Houd er echter rekening mee dat dat vrij hol kan klinken, en dat dat wat minder handig is als we veel moeten bellen. Als we voor normale vloerbedekking kiezen, moeten we er weer rekening mee houden dat deze bestand is tegen de wielen van de bureaustoel. Over die wielen gesproken: voor een harde vloerbedekking zoals laminaat zijn er ook zachtere zwenkwielen zodat die wat minder lawaai op het laminaat maken.
Verlichting
Voorts kunnen we bij onze thuiswerkplek niet zonder goede verlichting. Omdat beeldschermen en toetsen nogal kunnen glimmen en hinderlijke reflecties kunnen veroorzaken, is het raadzaam om indirecte verlichting te kiezen, of anders proefondervindelijk de beste plaats voor de verlichting uit te zoeken. Houd er ook rekening mee dat er waarschijnlijk zonwering nodig is. Niet alleen om de opwarming door het zonlicht te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat we nog iets op ons beeldscherm kunnen zien.
De laatste loodjes
Als we de bovenstaande zaken voor elkaar hebben, moeten we alleen nog kijken wat er aan bergruimte zoals een ladenblok of kast nodig is en kunnen we onze thuiswerkplek verder inrichten met onze favoriete spulletjes en accessoires. Uiteraard vergeten we niet dat er ook nog moet worden gekeken naar aansluiting voor de computer of laptop, printer, telefoon etcera. Werk ze!