Bekende Nederlandse interieur en meubel designers

Nederlands meubelontwerp goedkoopNederland heeft een aardige reputatie hoog te houden op het gebied van interieurdesign. Ondanks de geringe grootte van ons kikkerlandje hebben we een groot aantal architecten en ontwerpers op het gebied van interieurdesign die ook internationaal een behoorlijke bekendheid hebben opgebouwd. En dan hebben we het niet alleen over Rietveld en Gispen, er zijn er nog veel en veel meer. Nu willen we jullie niet met een hele opsomming van bekende designers gaan lastig vallen, we beperken ons nu daarom tot 5 designers en presenteren volgende maand gewoon weer 5 anders designers.

Piet Boon

Deze naam mag bij iedereen die iets met interieurontwerp te maken heeft bekend in de oren klinken. Piet Boon is momenteel immers aardig ‘hot’. Piet is designer en eigenaar van een ontwerpstudio. Zijn bedrijf verzorgt het interieur- en ook exterieurontwerp van een grote verscheidenheid aan projecten. De opdrachtgevers zijn niet alleen particulieren die hun villa door hem willen laten ontwerpen, er zijn ook heel veel zakelijke opdrachtgevers. Ze werken ook aan het exterieur en interieur van bijvoorbeeld woonwijken, kantoren, hotels en resorts. Daarnaast heeft Piet zijn eigen meubellijn (de Piet Boon® Collection), bovendien worden veel van zijn ontwerpen onder licentie vervaardigd door een aantal gerenommeerde meubelproducten.

Benno Premsela

Helaas is Benno al een hele tijd geleden ( 1997) overleden. Veel van zijn ontwerpen zijn echter nog steeds in gebruik. Hij werd vooral bekend door zijn ontwerpen van spectaculaire etalages voor de Bijenkorf, maar ontwierp ook wel interieurs en tentoonstellingen. Hij was ook actief op het gebied van meubilair. Naast prachtige tapijten voor Van Besouw ontwierp hij bijvoorbeeld ook de populaire Lotek lamp, die nog steeds wordt geproduceerd. Zijn naam leefde nog lang voort omdat zijn ontwerpstudio na zijn overlijden werd voortgezet.

Marcel Wanders

Hoewel Marcel Wanders vooral bekend is geworden door duur en exclusief design produceert hij momenteel ook veel betaalbare ontwerpen. Het bekendste ontwerp van Marcel Wanders dateert uit 1996, namelijk de Knotted Chair. Deze stoel was in 1997 het winnende ontwerp van de Rotterdamse Designprijs en wordt gemaakt door het Italiaanse designmerk Cappellini, we kunnen de Knotted Chair ook we bewonderen in verschillende musea over de hele wereld. Wie de stoel in Nederland wil bekijken, kan daarvoor naar het Stedelijk museum in Amsterdam Uiteraard heeft hij zijn eigen designstudio.  Marcel is ook art director van het designmerk Moooi. Hij ontwerpt niet alleen stoelen, behalve stoelen ontwerpt hij ook ander meubilair, tot badkamers, behang en consumentenelektronica aan toe.

Hella Jongerius

Natuurlijk zijn er ook vrouwen onder de bekende Nederlandse ontwerpers. Hella is sinds 2000 eigenaresse van JongeriusLab, dat ze in 2000 oprichtte, en dat niet ontwerpt maar ook produceert. Ook voor die tijd was ze al jaren actief als designer. Zowel haar haar portfolio als haar klantenkring is heel divers. Ze ontwierp bijvoorbeeld keramiek voor zowel Koninklijke Tichelaar als Ikea. Verder is ook veel modern meubilair van Droog en Vitra ontworpen door Hella. Ook de ontwerpen van Hella zijn in verschillende musea over de hele wereld te zien, hier en daar zijn er zelfs complete tentoonstellingen aan haar gewijd. Bekende ontwerpen van Hella zijn de Worker Chair en de Frog Table.

Pieke Bergmans

Een heel ander soort ontwerpster is Pieke Bergmans. Zij is een nog jonge maar zeer talentvolle ontwerpster die veel met glas werkt. Omdat Pieke de dingen niet van tevoren ontwerpt maar de natuur en zwaartekracht ook hun ding laat doen is ieder stuk uit haar collectie uniek, óók als ze series maakt. Pieke maakt onder anderen lampen en vazen, en werkt onder meer samen met Studio Job en uiteraard ook met Royal Leerdam.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *