Een originele inrichting van je werkplek, spreekkamer of praktijkruimte

werkruimte inrichten ontwerp designOf je je werkplek nu in of bij jouw huis hebt, of ergens anders een zelfstandige werkruimte hebt: je zult die ruimte het liefst zo praktisch prettig mogelijk hebben ingericht. Als je in die ruimte ook bezoekers ontvangt, komt ook opeens het woord ‘representatief’ naar voren. Dat is een heel beladen woord, waarvan wij vinden dat het niet altijd betekent dat je kantoor, spreekkamer of praktijkruimte er per se als een uiterst professionele werkplek uit moet zien. Sterker nog, wij vinden dat het juist geen “dertien in een dozijn” werkplek moet zijn, maar eentje die ook representatief voor jou is. Die iets laat zien hoe jij bent, hoe jij werkt en wat jij voor jouw cliënten kunt betekenen.

Een stukje persoonlijkheid hoort daar wat ons betreft dus absoluut bij. Ook is het helemaal niet verkeerd om niet voor de standaard inrichting van de kantoorinrichter te kiezen, maar om de ruimte juist naar een bepaald thema in te richten. Op die manier kun je de boodschap die jij via je marketing- en acquisitie uitstraalt, voortzetten in de inrichting van jouw bedrijfsruimte. En daarbij mag je echt heel bewuste keuzes maken en ook wel iets van jezelf of van de dingen die jou bezig houden mag laten zien.

In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden over de stijlen en thema’s die je zou kunnen kiezen, en hoe je een bepaalde boodschap kunt uit zou kunnen dragen die iets over jou vertelt maar ook aansluit bij jouw werkzaamheden en klantengroep.

Een inrichting die aansluit bij jou, jouw doelgroep en  jouw werkruimte

Om een goede, verantwoorde keuze voor een bepaalde stijl qua inrichten te kunnen maken is het verstandig om je vooraf een aantal dingen af te vragen:

  • Verlangen of verwachten mijn cliënten dat mijn werkruimte een bepaalde stijl heeft?
    Van bepaalde beroepsgroepen wordt immers min of meer verwacht dat de werkplek al op een bepaalde manier is ingericht.
  • Hoe ver moet ik -en kan ik- gaan in de specifieke inrichting van mijn werkruimte?
    Zoals gezegd moet je natuurlijk niet doorslaan. Als je met kinderen werkt hoeft jouw werkplek bijvoorbeeld nog geen complete kinderkamer te worden. Je bent nog steeds een professional en je hebt ook met de ouders te maken.
  • Welke beperkingen worden mij door de werkruimte opgelegd?
    Aan de hand van de beschikbare ruimte en manier waarop je werkruimte is gebouwd, kun je niet altijd alles zo verbouwen zoals je zou willen. Het kan ook zijn dat je te maken hebt met een soort van gemeenschappelijke ruimte, met partners en/of compagnons en natuurlijk ook eventueel personeel. Als je de ruimte huurt heb je bovendien te maken met de voorwaarden van het huurcontract.
  • Welke stijlen en/of thema’s zijn het meest geschikt?
    Niet iedere stijl past bij jou, of bij jouw doelgroep. Ook kunnen bepaalde stijlen gewoon niet als prettig worden ervaren om in te werken.

Stijlen en thema’s voor professionele toepassingen

werkplek inrichting design stoelenEr zijn natuurlijk talloze interieurstijlen die je zou kunnen kiezen. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar je moet natuurlijk niet doorschieten. Als je bijvoorbeeld budgetcoach bent, is het niet bepaald handig om je ruimte met veel pracht en praal in te richten en te decoreren met foto’s van dure sportwagens en exclusieve megajachten. Als je met kinderen werkt zul je je ruimte bijvoorbeeld graag wat meer met vrolijke tinten in willen richten.

Wat bij het doorvoeren van een stijl goed werkt, is om deze goed consequent door te voeren maar toch redelijk subtiel te houden. Er is niet veel voor nodig om een bepaalde stijl te volgen, zolang er maar niet te veel is dat voor afleiding volgt. Ook is het noodzakelijk om, in het kader van de professionaliteit, om voor kwaliteit te kiezen. Laat de goedkope snuisterijtjes dus achterwege. Wat je in je werkruimte neerzet, moet gewoon een goede en professionele indruk maken.

Om je een beetje op weg te helpen, noemen we voor enkele beroepsgroepen enkele voorbeelden:

Administratiekantoor

Qua imago is er niets zo kleurloos als een bedrijf waar alleen maar administratie wordt gedaan. Toch valt hier ook veel van de maken. De klanten zijn immers vaak lokaal of regionaal. Dan zou je het kantoor en de spreekkamer een lokaal thema kunnen geven. De vestigingsplaats staat mogelijk bekend om een bepaald ambacht of een specifieke locatie, zoals een haven of rivier, of desnoods een bepaald evenement. Dat kan een mooi uitgangspunt zijn om een stukje beleving voor de bezoekers te realiseren waar zij een band mee hebben, en wat zij herkennen. Bovendien geeft het de indruk dat het administratiekantoor bekend en betrokken is met de regio. Verder spreekt het voor zich dat je de werkplak net zo inricht als je zou behoren te werken: netjes en geordend.

Fysiotherapeut

Er zijn in Nederland bijna 10.000 praktijken voor fysiotherapie, maar de meesten zijn grotendeels functioneel ingericht. Aan de muur prijken hooguit de bekende plaatjes van het menselijk lichaam en ledematen. Dat kan ook anders, namelijk door de inrichting een veel actievere en sportievere indruk te geven. Een paar sportattributen en posters van mensen die lekker actief bezig zijn geven de hele praktijkruimte een veel actiever imago dat bovendien ook nog eens motiverend kan werken. In het meubilair kun je dat benadrukken door bijvoorbeeld designstoeltjes met verchroomde poten en zittingen in primaire kleuren in de wachtkamer te zetten.

Psycholoog, therapeut, coach

Om het menselijk aspect hier sterk te benadrukken kan het interieur van deze behandelaars een min of meer persoonlijk tintje krijgen. Daarbij is het niet nodig en ook niet gewenst om iets persoonlijks bloot te geven, maar iets dat de behandelaar persoonlijk interessant of belangrijk vindt. Verder kunnen we met de stijl het interieur echt alle kanten op, van vintage tot modern en van eco tot high-tech.

 

werkplek interieur kantoor hout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *