Een instructieruimte met een inspirerende, smaakvolle inrichting
Veel bedrijven hebben een instructieruimte ingericht om hun personeel of relaties een cursus, workshop of iets soortgelijks te geven. In veel gevallen wordt er wat betreft de inrichting van die instructieruimte volstaan met een doelmatige en neutrale, of beter gezegd: übersaaie inrichting. De wanden zijn nagenoeg kleurloos en het meubilair is allesbehalve smaakvol. Vaak bestaat het meubilair zelfs uit afdankertjes van de vergaderruimte. Kennelijk wordt er daarbij gegaan aan het feit dat veel mensen helemaal niet meer gewend zijn om nog zo lang in de “schoolbanken” te zitten. Bovendien is zo’n dag les voor veel mensen een aardige aanslag op de toch al overvolle agenda zodat de gedachten van de cursisten gauw van de leerstof zullen afdwalen omdat zij ook over hun normale werkzaamheden na gaan denken.
Doelmatige inrichting
Als de ruimte nu ook nog eens helemaal doelmatig, zonder enige vorm van inspiratie, is ingericht en aangekleed, zal de concentratie na verloop van tijd tot een dieptepunt zijn gezakt, wat het natuurlijk bijna onmogelijk maakt om de besproken informatie goed over te brengen. Dat is zonde van de tijd, en ook zonde van de kosten want het geven van een cursus is over het algemeen niet goedkoop. Mochten die cursussen of workshops bovendien niet aan personeel maar aan klanten worden gegeven, dan is het zeker niet zo netjes om die mensen in zo’n toch niet echt representatieve ruimte onder te brengen. Zo’n cursus zou veel beter kunnen werken als de ruimte zo zou worden ingericht dat deze daadwerkelijk uitnodigt tot een geïnspireerde, pro-actieve houding. Dat is helemaal niet zo moeilijk, en de investering valt over het algemeen ook reuze mee.
Met een beperkt budget toch leuk inrichten
Laten we eens kijken wat er, behalve een budget, dan zoal benodigd is om de lesruimte wél leuk in te richten. Het spreekt natuurlijk voor zich dat de ruimte wel praktisch moet worden ingericht en dat de stoelen, omdat men er vaak de hele dag op zal zitten, comfortabel moeten zijn en een goede pasvorm moeten bieden.
Verder is het niet echt wenselijk dat de stoelen voorzien zijn van wieltjes. Er zijn nu eenmaal altijd mensen die niet stil kunnen zitten en met een stoel die makkelijk beweegt voor de nodige onrust en afleiding zullen zorgen. We gaan dus niet uit van bureaustoelen, maar van conferentiestoelen of soortgelijke designstoelen.
Conferentiestoelen versus designstoelen
Nu wordt er al snel gedacht dat conferentiestoelen eigenlijk gewone stoelen zijn, maar dat is niet zo. Conferentiestoelen bieden vaak namelijk een zelfde hoog zitcomfort als bureaustoelen maar zijn met een draaivoet of sledevoet uitgerust. Een normale eetkamerstoel is over het algemeen voorzien van een wat dunnere vulling en stof en is daardoor vaak ook iets minder comfortabel en duurzaam. Dat neemt niet weg dat er, zoals u bij de stoelen in onze webshop kunt zien, designstoelen zijn die wél uitstekend in een instructieruimte zullen voldoen. En als de cursussen en workshops niet te lang zijn, zou men bovendien een kleine concessie aan het zitcomfort kunnen doen zodat er qua designstoelen nog veel meer keus is. Mocht het overigens een kleine instructieruimte zijn, met maximaal circa 8 zitplaatsen, dan zouden bureaustoelen weer prima kunnen voldoen omdat men zich in een kleinere groep nu eenmaal onbewust wat rustiger gedraagt.
Combinatie van praktische en inspirerende inrichting
Om de ruimte de bedoelde sfeer en beleving te geven dienen de conferentiestoelen, tafels en de overige inrichting goed op elkaar te zijn afgestemd. De kleuren en afwerking van het meubilair, de wanden en de vloer dienen goed met elkaar te matchen en precies de goede combinatie van zakelijke doelmatigheid, sfeer en inspiratie te vormen. Als dat gelukt is, is het natuurlijk ook zaak om daar wat bijpassende accessoires, wanddecoraties en verlichting bij te zoeken. Die maken de instructieruimte écht af. En nu? Hup, naar de les!